Prethodni članak
Sljedeći članak

[NJIHOV JE DAN] Tako je marljiv kao pčela, a tko blistav?


Prema katoličkom kalendaru, danas imendan slave osobe imena Julija, Julije, Viktor, Viktorija, Damjan, Davor i Davorka.

Julija je ime latinskog porijekla izvedeno od grčkog 'ioulianos' što znači 'blistav' ili latinskog 'Iulius' što znači 'Julijevac' tj. 'iz porodice Julijevaca'. Julijevci su bili stara ugledna rimska patricijska porodica koja je poticala iz Alba Longe. Muški oblik imena je Julije.

Ime Viktor je latinskog porijekla, nastalo je od imenice 'victor' što znači pobjednik. Ženski oblici imena su Viktorija i Viktoria. Skraćeni oblik je Vice i Vicko. Viktor i Viktorija su izvanredni, temeljiti i romantični, kaže skriveno značenje imena.

Damjan je muško ime, a dolazi od latinskog oblika Damianus. Izvorno je to grčko ime Damjanós, korijen mu je glagol damázo, a znači krotim, prisiljavam, pobjeđujem.

Davor je staro slavensko ime. Može biti da je nastalo od 'davori', starog uzvika čuđenja, radosti, prijetnji i žalosti. Davor (Rugovit) označava boga rata u slavenskoj mitologiji. Ovo božanstvo navodno je imalo sedam glava i osam mačeva – sedam mačeva za pojasom, i osmi mač u desnoj ruci. Poljaci ovog slavenskog boga zovu Rugevit ili Rujevit jer je bio zaštitnik otoka Rugena u Baltičkom moru, Rugovit zapravo znači gospodar Rugena. Hebrejsko značenje imena je 'marljiva kao pčela'. Ženski oblik imena je Davorka.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook