Prethodni članak
Sljedeći članak

Nestašica alkohola u poznatoj turističkoj destinaciji, cijene piva skočile 100 posto


Turističkom sektoru jedne od najpopularnijih afričkih destinacija, otočna država Zanzibar u Indijskom oceanu, suočava se s nestašicom alkohola, piše BBC.

Turizam čini oko 90% inozemnih prihoda tanzanijskog arhipelaga, a cijene piva skočile su gotovo 100% nakon što je lanac opskrbe prekinut iznenadnom promjenom uvoznika.

Ministar turizma Zanzibara nedavno je podnio ostavku navodeći kao razlog loše uvjete rada, no neki njegovu ostavku povezuju s problemima s opskrbom alkoholom.

Hotelijeri upozoravaju da bi problemi s opskrbom alkoholom mogli dovesti do turističkog podbačaja Zanzibara, inače poznatog po pješčanim plažama te prirodnim i kulturnim ljepotama.

Problem sa zakonom, većinski muslimansko stanovništvo
Nekoliko hotela duž plaža Matemwa na sjeveru glavnog otoka Zanzibara poslužuju samo bezalkoholna pića i ljudi na tom području moraju ići u glavni grad, Stone Town, kako bi kupili alkohol.

Lokalna proizvodnja alkohola zabranjena je u Zanzibaru, čije je stanovništvo većinom muslimansko. Većina alkohola koji se prodaje na otocima dolazi iz Tanzanije, dok se dio uvozi iz Južne Afrike.

Nestašica je krenula početkom ove godine kada je regulatorno tijelo, Zanzibar Liquor Control Board (ZLCB), odgodilo obnovu dozvola za tri etablirana uvoznika, One Stop, Scotch Store i ZMMI.

Nije jasno zašto trima tvrtkama, koje su više od dva desetljeća opskrbljivale otok alkoholom, nisu obnovljene licence.

Da bi uvoznici alkohola dobili licencu, moraju biti stanovnici Zanzibara s čistim poreznim papirima, skladištem i dostavnim vozilima.

Osim toga, uvoznici također moraju platiti godišnju naknadu od 12.000 dolara regulatornom tijelu Zanzibara.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook