Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni je dan obitelji


Međunarodni dan obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine te je ovaj dan prvi put i službeno obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.


Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji i potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji, te pružanje podrške uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja. Ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji UN predlaže temu Obitelj i nove tehnologije, kako bi se naglasila važnost i utjecaj suvremene tehnologije na obitelj.

Obitelj je temeljna jedinica društva u kojoj se oblikuju pojedinci sa svojim obilježjima, stavovima i uvjerenjima. Danas, kad se često može čuti da obitelj nema ni vremena ni uvjeta za razvoj u zajedništvu i toleranciji, izuzetno je važno osvijestiti značajnost i ulogu obitelji i praktično živjeti sintagmu: „Obitelj na prvom mjestu!“. Svi članovi obitelji: roditelji, braća, sestre, djeca, bake i djedovi sudjeluju u razvoju osobnosti pojedinca, a što su međusobni odnosi članova obitelji skladniji i prožeti međusobnim poštovanjem veće su mogućnosti da ćemo imati kvalitetno, tolerantno i koherentno društvo. Osim toga, obitelj ima važnu ulogu u usvajanju zdravih životnih navika i u prevenciji svih danas vodećih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti.

Živimo u jedno vrijeme koje je potpuno drugačije od svega što smo dosad preživjeli. U doba zdravstvene krize, elementarnih nepogoda poput potresa, općenito neizvjesnosti što se reflektira i na obitelj i njene članove na različite (uglavnom negativne) načine. Usprkos tome, važno je da roditelji i drugi odrasli članovi obitelji brinu o sebi, o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, zdravlju svoje djece, o međusobnim odnosima članova obitelji.

Važno je da u ovim izazovnim vremenima šaljemo pozitivne poruke svojoj djeci vezano uz budućnost. postoji, ali ne da to bude pritisak. Pretvorite izazove ovog vremena u prednosti, posvetite ove vrijeme socijalne izolacije za jačanje interakcije među članovima obitelji, posvetite vrijeme svojim najdražima umjesto društvenim mrežama, nađite nove kvalitetne načine provođenja zajedničkog vremena u prirodi, čitanju, društvenim igrama, naučite neku novu vještinu… Proslavite svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećate jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i posvećenosti članovima obitelji.

Krapinsko - zagorska županija kroz niz mjera i aktivnosti nastoji biti podrška obitelji – od prvih trenutaka života kroz ulaganje u opremu rodilišta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, novčanih pomoći obiteljima za rođenje trećeg i svakog daljnjeg novorođenog djeteta, preko učeničkih i studentskih stipendija, ulaganja u škole i sportske dvorane, prijevoz srednjoškolaca, nastavna sredstva te podupiranje rada udruga koje rade s djecom i za djecu pa sve do različitih mjere ruralnog razvoja i na unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Djeca s teškoćama u razvoju posebno su u fokusu: od osiguranja posebnog predškolskog programa, opremanja i rada kabineta rane intervencije, uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojne obrazovne programe do podupiranja programa udruga koji su usmjerene na rad s djecom s teškoćama u razvoju. Krapinsko-zagorska županija s ponosom nosi i živi titulu Županija – prijateljica djece!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji Krapinsko-zagorska županija organizira mrežno predavanje na temu „Obiteljski odnosi - bitna pretpostavka psihičkog zdravlja“. Predavanje će biti održano 17. svibnja (ponedjeljak) 2021. godine u 13,00 sati putem Zoom aplikacije koje će održati Ljubica Uvodić Vranić. Predavanje je u prvom redu namijenjeno, stručnim suradnicima u odgojnim i obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama), ustanovama socijalne skrbi, zdravstvenim ustanovama, udrugama koje se bave djecom, kao i roditeljima i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Predavanju se možete pridružiti putem poveznice za Zoom aplikaciju: https://zoom.us/j/97840321184?pwd=clJVemJ2NHRQbUQ0U0RYeHJaa29qZz09 i lozinke: 537724.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

PREKINUT PROMET, PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ZBOG RADOVA (21./22. listopada): -od 22:00 do 05:00 ujutro na autocesti A6 Rijeka-Zagreb prekida se promet zbog između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko u smjeru Zagreba (obilazak je državnom cestom kroz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program