Prethodni članak
Sljedeći članak

''Izazov je pronaći dovoljno veliko drvce na koje stane svih 186 kuglica''

Badnjak u kući obitelji Slavena Potnika u Tuheljskim Toplicama doista je poseban dan. Ovaj trgovački putnik odnedavno sa zagorskom adresom veliki je zaljubljenik u unikatne kuglice za bor koje skuplja već četvrt stoljeća:


Slaven Potnik iz Zagreba s obitelji se nedavno preselio u Tuheljske Toplice, gdje nas je ljubazno dočekao i otkrio nam svoj nesvakidašnji hobi koji je posebno aktualan u ovo blagdansko doba. Naime, Slaven skuplja kuglice za bor koja se svaka razlikuje jedna od druge:

„Svaka kuglica ima svoju priču“

– Kuglice skupljam preko 25 godina. Oduvijek sam volio Božićne ukrase te sam nastojao pronaći neobične i unikatne kuglice za svoju kolekciju. Moje je pravilo da uvijek kupujem samo staklene kuglice koje su po mogućnosti ručno izrađene. Broj kuglica u mojoj kolekciji svake godine raste no sada ih imam oko 186 – ispričao nam je ovaj simpatični zaljubljenik u Božićne ukrase. Za Slavena svaka kuglica ima svoju priču i sjećanje, a između gotovo 200 kuglica ima i svoje omiljene.

– Moja obitelj i ja svake godine tradicionalno zajedno kupujemo nove kuglice. Također nastojimo da sa svakog putovanja kao uspomenu donesemo jednu kuglicu. Stoga kada kitimo bor svaka kuglica sa sobom donosi i sjećanje. Najdraža mi je kuglica s obiteljskog putovanja u Budimpeštu. Kada smo u 8. mjesecu na preko 30°C obišli cijeli grad kako bi smo pronašli trgovinu s Božićnim kuglicama. Pronašli smo prekrasnu kuglicu koja svojim izgledom podsjeća na Fabergéova jaja Romanovih – otkriva nam svoju omiljenu kuglicu Slaven.

„Biranje kuglica i kićenje bora postali su važni događaji u našoj obitelji“

Nakon 25 godina skupljanja kuglica ostale su i brojne anegdote koje je naš domaćin spremno podijelio s nama: 

– Kada je mlađa kćer bila mala, u našoj obitelji bila su dva bora: „mama bor“ i „beba bor“. Kćer je plastičnim kuglicama kitila mali plastični bor s kojim se voljela igrati i nositi ga svugdje sa sobom. Kada smo išli nekome u posjet u vrijeme blagdana i „beba bor“ je išao zajedno s nama, a navečer je morao spavati kraj „mame bor“. Posebno me veseli da su se i supruga Alenka te kćeri Valentina i Domenika uključile u moj hobi. Biranje kuglica i kićenje bora postali su važni događaji u našoj obitelji –  kaže Slaven.

„Najbitnije je da je obitelj na okupu“

Ovu simpatičnu obitelj, koja se nedavno doselila u Tuheljske Toplice očekuje prvi Božić u novom domu.

– Još se uvijek prilagođavamo životu u novoj sredini. Sretni smo što imamo ljubazne susjede koji su nas dobro prihvatili. Još se nismo dogovorili gdje će stajati bor, u svakom slučaju zauzimati će središnje mjesto u našem novom domu. Ove godine izbor bora biti će lakši jer u kući imamo više prostora za veći bor na koji će nadamo se, stati sve kuglice i ukrasi. Smisao Božića i osjećaji koji se vežu uz njega za mene i moju obitelj ostat će isti jer najbitnije je da je obitelj na okupu i da radosno iščekujemo i slavimo Isusovo rođenje – ispričala nam je obitelj Potnik kojoj želimo još puno lijepih Božića u njihovom novom zagorskom domu.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook