Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Pogledajte kako danas izgleda odmaralište zabočkog ZIVT-a u Savudriji


Sedamdestih i osamdesetih godina prošlog stoljeća rijetke su bile obitelji u Zagorju iz koje barem jedna osoba nije radila u nekoj od velikih i poznatih zagorskih tekstilnih industrija.

Proizvodi koji su izlazili iz zagorskih tvornica tekstila i odjeće prodavali su se ne samo diljem čitave tadašnje Jugoslavije, već u mnogim slučajevima i diljem Europe i svijeta, tako da je uvijek bilo posla te je zagorska tekstilna industrija zapošljavala par desetaka tisuća radnika.

Jedna od najvećih, ali i najstarijih takvih tvornica bio je zabočki ZIVT, svojevremena perjanica zagorske industrije, iz koje je tijekom godina nastala i tvrtka kći, Regeneracija, koja se kasnije osamostalila, a na kraju i postala vlasnik ZIVT-a.

Devedestih godina, ZIVT je završio u stečaju, a njegova imovina prodavala se na javnoj dražbi.

Među tom imovinom bilo je i legendarno sindikalno odmaralište ZIVT-a u Savudriji, kojeg su radnici godinama sami izgrađivali iz samodoprinosa.

No, kasnije je i ono došlo u vlasništvo Regeneracije, koja je, kad je ušla u probleme devedesetih godina, i to odmaralište stavila pod hipoteku, da bi ga na koncu uzela pod dug Privredna banka Zagreb.

Banka ga je, dakako, krajem devedestih stavila na prodaju te je to odmaralište sada u vlasništvu jedne poduzetničke obitelji iz Ivanić Grada.

Kakvi su njihovi planovi s tim odmaralištem, Zagorcima je sad najmanje bitno. Netko je to prodavao i netko je to kupio, i stvari su sad takve kakve jesu.

Ipak, brojne Zagorce, a pogotovo Zabočane, i dan danas hvata nostalgija za odmaralištem u Savudriji u kojem je desetljećima svakog ljeta masovno odzvanjao 'kaj' i u kojem se odmarala zagorska radnička klasa sa svojim obiteljima po vrlo povoljnoj cijeni, uz, dakako, moguću otplatu na rate preko sindikata.

Tako se je jedan naš čitatelj iz Zaboka ove godine ciljano uputio u Savudriju upravo kako bi obišao nekadašnje ZVIT-ovo sindikalno odmaralište za kojeg ga vežu lijepe uspomene, uostalom, kao i na desetke tisuća drugih Zagorki i Zagoraca koji su tamo ljetovali.

-Čak i ona ljuljačka na kojoj smo se kao djeca ljuljali još i danas tamo stoji - kaže nam jedan drugi čitatelj o napuštenom odmaralištu u kojem kao da je vrijeme stalo.

Čitatelj koji ga je fotografirao ustupio nam je fotografije na korištenje.

Kako danas izgleda pogledajte u fotogaleriji OVDJE.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook