Prethodni članak
Sljedeći članak

Djevojčica (13) vjeruje da je lisica, nosi masku i rep. Svoju sestru uvjerila da bude žirafa


Kako postupiti s 13-godišnjom pokćerkom koja se identificira kao lisica, pita mažeha Jill. Tinejdžerka je terijan (terijantrop), odnosno osoba koja se identificira kao životinja zarobljena u ljudskom tijelu.

"Ona nosi masku i rep te ima YouTube kanal na kojem skače uokolo kao lisica u jako kratkim hlačicama", rekla je Jill za podcast The Dr. John Delony Show, koji se bavi problemima mentalnog zdravlja i nudi smjernice o odnosima, tjeskobi i dobrobiti.

Jill je zabrinuta jer biološka majka djevojčice potiče takvo ponašanje kod svoje kćeri.

"U stvarnom svijetu pokušavam biti suosjećajan. Cijelu svoju karijeru radim s mladim ljudima, pa me ništa ne čudi, ali zbog činjenice da postoji naziv za ovo stanje, imam osjećaj da živimo u zoni sumraka", komentirao je John Delony.

Polusestru je uvjerila da je žirafa
Jill je rekla da mu se upravo zbog toga obratila za pomoć.

"Potpuno sam izgubljena i šokirana. Problem je još veći jer je pokćerka moju devetogodišnju kćer uvjerila da je žirafa. Trebam li to dopustiti i koja pravila uvesti po pitanju interneta, ekrana i društvenih medija", pitala je očajna žena.

Delony kaže da se njegova osmogodišnja kći voli pretvarati da je princeza, ali to ponašanje smatra zdravim i normalnim.

"Ako se vaše dijete želi obući kao žirafa i trčati u dvorištu, ja nemam problem s tim. Podrazumijeva se da se neće odjenuti kao žirafa kad odemo na večeru ili kad joj dođu prijatelji", objasnio je granice djetetovih preferencija.

"Ludilo je to što uopće vodimo ovaj razgovor jer se netko 'identificira kao'", dodao je te pozvao roditelje da budu oprezni oko ovakvih ponašanja.

Djevojčica glumi lisicu u videima koje objavljuje na YouTubeu
Jill tvrdi da je otac djevojčici zabranio YouTube kanal, ali ga je ona ipak pokrenula uz podršku majke.

"Velika većina gledatelja najvjerojatnije su odrasli muškarci. Kada djetetu date pametni telefon, ne dajete mu pristup svijetu - dajete svijetu pristup njemu. Ovo je kanal za odrasle muškarce i brine me što je vaša pokćerka zapravo na meti seksualnih predatora", nastavio je Delony.

Osim problema sigurnosti, Delony smatra da bi roditelji trebali omogućiti djevojčici pozitivne povratne informacije. Objašnjava da je želja svakog tinejdžera biti viđen i čuven.

"Pokćerka je dugi niz godina išla na terapiju, ali nitko ne zna što bi s njom. Ona nije loše dijete, puna je poštovanja, pomaže mojoj djeci i pere suđe, ali vjeruje da je lisica", nadovezala se maćeha.

Roditelji moraju postaviti stroge granice i pravila
Delony joj savjetuje da se usredotoči na ono što može kontrolirati kao roditelj - postavljanje strogih pravila o korištenju telefona i YouTubea kada je pokćerka pod njezinim krovom.

"Ono što njoj treba je čvrstoća. Trebaju joj čvrsti roditelji koji će stajati uz nju. Želite da se jednog dana okrene i kaže: 'Ovo su ljudi koji se nikad nisu prestali boriti za mene i kojima je zaista bilo stalo do mene'", poručio je maćehi.

Savjetovao joj je da sjedne s djecom, preuzme punu odgovornost i ispriča im se što ranije nije postavila granice.

"Budite vrlo jasni oko svojih ciljeva, zašto želite raditi te stvari, koje će biti vaše granice, zapišite ih i započnite razgovor te to učinite za vrijeme obroka. Recite djeci: 'Ovo će biti teško, ali znate da vas volimo i znamo da imamo jedan posao, a to je da vas čuvamo'", rekao je.

U svijetu raste broj terijana
Jillina pokćerka nije jedina mlada osoba koja se u posljednje vrijeme otvoreno identificira kao životinja. Naia Okami iz Seattlea inzistira na tome da se identificira kao vuk na svim razinama, osim fizičke. DailyMail je 2023. izvijestio o trendu sve većeg broja terijana, kao posljedici popularnosti TikToka.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook