Prethodni članak
Sljedeći članak

Šplajt: „Unatoč skromnom proračunu, jako puno radimo“

Povodom Dana općine Kumrovec, razgovarali smo s načelnikom Robertom Šplajtom koji se osvrnuo na aktivnosti provedene u posljednjih godinu dana, na samu proslavu koja predstoji 26. studenoga, a otkrio nam je i planove za sljedeće razdoblje


ZL: Kako ćete ove godine obilježiti Dan Općine Kumrovec?

Šplajt: Godinu dana brzo je prošlo, bilo je intenzivno i puno je toga napravljeno, no puno toga će još biti odrađeno do kraja godine. Dan Općine Kumrovec obilježavamo 24.11. povodom dana 24.11.1935., kada su Braća Hrvatskog Zmaja otkrili spomenik Lijepoj našoj u Zelenjaku. Taj dan stoga slavimo kao Dan općine. U petak, 26.11. u 18 sati zajedno sa svim vijećnicima i udrugama, uz pratnju našeg Puhačkog orkestra „Lijepa naša“, položit ćemo vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika u Zelenjaku. Nakon toga, u 19 sati slijedi svečana sjednica na kojoj ćemo, uz ograničen broj uzvanika, proslaviti Dan općine i predstaviti sve što smo odradili u proteklom razdoblju.


ZL: Što je obilježilo proteklu godinu u vašoj općini?
Šplajt: Obilježio ju je COVID-19 i s pandemijom povezane restrikcije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su se provodile u cijeloj Hrvatskoj, tako da se to odrazilo i na Općinu Kumrovec. Sve u svemu, projekti nisu izostali, mogu čak reći – bili su intenzivno prisutni, i to se vidi na terenu. Napokon je u lipnju otvoren Društveno-kulturni dom. Projekt je to u sklopu stadiona u Kumrovcu, gdje smo adaptirali prostor kako bi postao Društveno-kulturni dom za sve naše udruge i građane Općine Kumrovec. Vrijednost projekta bila je 1,5 milijun kuna. No, to je samo početak, jer ako prođemo na Mjeri 7.4 Programa ruralnog razvoja, dodatno bismo još uložili u samu zgradu, u okoliš i malo multifunkcionalno igralište još milijun Eura. Projekti idu dalje i plan nam je, da danas-sutra taj objekt i okoliš oko stadiona u Kumrovcu prerastu u sportsko-rekreativni kamp.


ZL: Osim doma u Razvoru, koje biste još projekte izdvojili kao najznačajnije?
Šplajt: Naravno da moram izdvojiti projekte poput uređenja parka oko Centra za posjetitelje, koji nije još do kraja gotov, ali će biti u narednim danima. Taj bi park trebao postati Trg Sidonije Erdődy Rubido, naše operne pjevačice koja je ovdje u Kumrovcu u dvorcu Erdődy provela djetinjstvo i koja je po nekim saznanjima ovdje u Kumrovcu i rođena. Ponosni smo na taj projekt, jer njime završavamo onaj dio koji se odnosi na uređenje komletnog parka oko Centra za posjetitelje. U trećoj bi fazi bio uređen i donji dio Centra za posjetitelje i stavljen u funkciju već sljedeće godine. To je projekt vrijedan oko 350 tisuća kuna. To je manji projekt, no izuzetno je značajan za Općinu Kumrovec. Tu je isto tako i šuma Dubrava, projet financiran iz EU fondova, čija je vrijednost pola milijuna kuna. Radovi intenzivno traju. Edukativno-rekreacijske staze u šumi Dubrava u centru Kumrovca su u izradi. Uz staze bi trebali biti postavljeni likovi iz bajki nastali u sklopu kiparske kolonije i na taj bi način dali dodatnu turističku ponudu svim posjetiteljima našeg mjesta. Moram tu spomenuti i završetak radova na sanaciji klizišta u naselju Kladnik, vrijednost tog projekta je 650.000,00 kuna. Isto tako i klizište u Ulici Svetog Roka, vrijednost projekta je oko 450.000,00 kuna. Tu je i javna rasvjeta u dijelu naselja Ravno Brezje i u Ulici Svetog Roka, koja će također ovih dana biti postavljena. Tu su i radovi na asfaltiranju u Ulici Svetog Roka i u naselju Kladnik, kao i održavanje nerazvrstanih cesta šodranjem i čišćenjem kanala. Moram spomenuti i vodovodnu mrežu u dijelu naselja u Risvici koje do sada nije imalo vode, gdje smo petnaestak kuća uspjeli priključiti na Zagorski vodovod. S Krapinsko-zagorskom županijom smo uspjeli financirati sanaciju puta prema kući obitelji Petrišić u Razdrtu Tuheljskom u kojoj žive osobe s invaliditetom. To je mali projekt, ali sam ponosan na njega, jer smo ljudima uspjeli osigurati kvalitetan put prema svojoj kući. Tu je i uređenje dječjeg igrališta u sklopu dječjeg vrtića „Jaglac“ u vrijednosti oko 120.000,00 kuna. Cijelo financiranje ide iz općinskog proračuna. Pomogli smo i u nabavci dječje sprave u sklopu parka u Kumrovcu, gdje je glavni inicijator bilo Društvo „Naša djeca“ Kumrovec. Aktivni smo na svim poljima, teško je uopće nabrojati sve projekte koje je Općina Kumrovec pokrenula i koji će biti realizirani u sljedećem razdoblju.


ZL: U kojoj je mjeri pandemija korona virusa utjecala na izvršenje vaših planova? Je li bilo nekih planiranih aktivnosti koje ste morali obustaviti zbog korone?
Šplajt: Što se tiče COVIDa-19, najviše smo bili hendikepirani u održavanju nekih naših većih manifestacija, tu se najviše osjetilo, poput finala WRC-a u svibnju u Kumrovcu. Isto tako, u obujmu u kojem smo to priželjkivali, nismo mogli obilježiti ni Dan mladosti. Dosta je bilo tih situacija koje su nas ograničavale, dok smo u financijskom pogledu osjetili i posljedice uzrokovane potresom koji se nažalost dogodio u Petrinji, jer su u Državnom proračunu neka sredstva postala ograničena i preusmjerena prema petrinjskom kraju. Neke stvari smo osjetili, no zahvaljujući snalažljivosti uspjeli smo napraviti i više od zacrtanog u ovoj godini.


ZL: Od projekata koje ste nabrojili, koliko ste zadovoljni povlačenjem sredstava iz Europskih fondova?
Šplajt:  Mala smo općina, ali smo jako puno sredstava povukli iz EU fondova – park oko Centra za posjetitelje – 100% financiranje iz EU fondova, šuma Dubrava – 100% financirana iz EU fondova, tu je bio i Lončarov put, isto smo ga uspjeli financirati iz EU fondova. Ako uspijemo obnoviti i cijelu zgradu na stadionu, bit će to iz EU fondova, tako da je Općina Kumrovec, što se toga tiče, jako aktivna. Javljamo se na sve moguće natječaje gdje se možemo prijaviti – i one koje provodi naša država, i one koji idu preko europskih fondova, tako da moram reći, mali smo tim, mala smo općina, ali mislim da smo u tome jako uspješni, što dokazuju i nagrade koje smo primili u ovoj godini.ZL: Koji su projekti, odnosno radovi, trenutno u tijeku? Što građani tijekom idućih 365 dana mogu očekivati od Općine Kumrovec?
Šplajt: Ranije nismo spominjali državnu imovinu, koju nažalost, osim stadiona, do sada nismo uspjeli riješiti u onoj mjeri u kojoj smo željeli. Nadam se da ćemo u sljedećoj godini imati rješenje za spomen-dom, za znanstveno-studijski centar i da ćemo konačno naći rješenje i za famoznu Političku školu, koju nismo uspjeli izrealizirati u 2019. godini s kineskim investitorima. U sljedećem razdoblju u planu su opet sanacija klizišta u naselju Dugnjevec i drugo klizište u naselju Svetog Roka. Isto tako, u suradnji s Županijskim cestama, asfaltiranje 1 km ceste u naselju Kladnik, daljnje postavljanje javne rasvjete u naseljima koja ju još nemaju. Proračunom je predviđena i javna rasvjeta prema crkvi Svetog Roka u glavnoj ulici, kao i pokretanje auto-kampa u Kumrovcu, za koji projet postoji. Već smo se obratili potencijalnim investitorima. Ranije sam već spomenuo završetak Centra za posjetitelje i mnogo, mnogo toga drugoga. Pripremamo i građevinski projekt za izgradnju POS stanova čija bi izgradnja trebala početi najkasnije početkom 2023. godine. Za taj projekt prijavilo nam se 20 mladih obitelji i samaca. Naravno, tu je i asfaltiranje i održavanje infrastrukture. Niti jedno naselje neće biti zakinuto, svagdje dajemo koliko možemo. Unatoč skromnom proračunu, jako puno radimo. Zahvaljujući snalažljivosti moje ekipe dolazimo do dobrih rezultata. Općinski će proračun za 2022. godinu će iznositi 14 milijuna kuna.


ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka stanovnicima Općine Kumrovec povodom Dana Općine?
Šplajt: Čestitam svim stanovnicima Općine Kumrovec naš dan i želim da u sljedećem razdoblju ostanemo zdravi, da budemo odgovorni. Želim da nam se ostvare svi zacrtani ciljevi i da ne gubimo nadu u bolje sutra, jer ima budućnosti za Kumrovec, ima budućnosti za turizam u Kumrovcu, za gospodarstvo... Mi možda jesmo mala općina, ali smo strateški bitna. To dokazuju i svi interesi iskazani za naše svjetski poznato mjesto. Poručujem svima da ustrajemo u tome da izgradimo naše mjesto da bude uspješno i poželjno za život.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook