Prethodni članak
Sljedeći članak

Šplajt: Dajemo sve od sebe kako bi mještanima omogućili kvalitetniji život

INTERVJU: Povodom Dana Općine Kumrovec, razgovarali smo s načelnikom Robertom Šplajtom koji se osvrnuo na provedene projekte u posljednjih godinu dana


ZL: Za početak, kako će se obilježiti ovogodišnji Dan općine?

Šplajt: Ove godine Dane Općine Kumrovec započinjemo 24.11. polaganjem vijenca ispred Spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku, a nakon toga svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Kumrovec i dodjelom Javnih priznanja. U subotu, 25.11. ispred Centra za posjetitelje s početkom u 10,00 sati mještane očekuje „Gulašijada“ – kuhanje u kotlićima uz glazbeni program. Nakon toga u Centru za posjetitelje, od 11,00 sati darujemo novorođenu djecu te u 12,00 sati otvaramo izložbu slika s Umjetničke kolonije 2023. Završavamo u nedjelju, besplatnom predstavom „Imovina“ Kerekesh Teatra u 18,00 sati, u Kulturno-društvenom domu na stadionu u Razvoru. Stoga, pozivam naše mještane da nam se pridruže u ovom trodnevnom programu kako bismo zajedno proslavili Dan Općine Kumrovec.

ZL: Koje biste značajnije ostvarene projekte izdvojili u proteklih godinu dana?
Šplajt: U proteklih godinu dana dali smo sve od sebe kako bi mještanima omogućili kvalitetniji život. S nevelikim raspoloživim sredstvima napravilo se jako puno. Svakako bih izdvojio projekt Vila Kumrovec kojeg smo ove godine dobili na upravljanje od Ministarstva kulture i medija, tj. Muzeja Hrvatskog zagorja/Muzeja Staro selo Kumrovec. Nakon dobivanja prava upravljanja,Vilu Kumrovec prijavili smo na Interreg program Hrvatska-Slovenija –Zelene veze, gdje čekamo rezultate natječaja. Pored redovnog održavanja prometne infrastrukture nastavilo se sa sanacijom klizišta pa smo tako iz Fonda solidarnosti EU ove godine sanirali ukupno 6 klizišta u 5 naselja, oštećenih u potresu. Ukupna vrijednost sanacije klizišta bila je 855.706,43 eura, dok smo sanirali i ceste u vrijednosti od 840.000,00 eura. Sanacijom klizišta i cesta uvelike se poboljšala prometna infrastruktura i sigurnost sudionika u prometu. Osim toga, vlastitim sredstvima i sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sanirali smo nerazvrstane ceste u vrijednosti od 101.000,00 eura.

ZL: Bilo je i manjih, ali značajnih aktivnosti i projekata?
Šplajt: U suradnji sa Hrvatskim vodama očistila se obala rijeke Sutle u dužini od 1200 metara kao temelj za zelenu šetnicu. Trenutno je u tijeku sanacija krovišta na kulturno-društvenom domu u Razvoru. Krovište je bilo teško oštećeno u prošlogodišnjoj prirodnoj nepogodi, tuči. Sanacija uključuje zamjenu kompletne krovne konstrukcije na zgradi, u vrijednosti od 80.033,00 eura. Izabran je izvođač radova za rekonstrukciju središnjeg trga, odnosno parka oko zgrade Općine. Projektom prijavljenim na LAG-ov natječaj iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od 60.000,00 eura, slijedit će hortikulturno uređenje i dotrajale betonske ploče bit će zamijenjene suvremenim betonskim opločnicima. Obnovljene staze ujedno će biti nivelirane s Ulicom Josipa Broza, što će omogućiti neometani pristup osobama s teškoćama u kretanju. Osim sufinanciranja prijevoza i radnih bilježnica učenicima, dodjeljujemo stipendije. Ove godine smo se ponovno prijavili na natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade gdje nam je odobren maksimalan iznos od 29.040,00 eura za Dječji vrtić Jaglac. Tako smo roditelje s područja Općine Kumrovec, čija djeca pohađaju Dječji vrtić “Jaglac” oslobodili plaćanja vrtića za mjesec lipanj. Korisnik za novorođeno dijete u obitelji ostvaruje pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 265,00 eura.

U Kumrovcu ne nedostaje ni kulturnih događanja pa smo tako ove godine uspješno organizirali i bili suorganizator WRC-a Croatia, Dana mladosti, Zagorske svadbe, Memorijalnog turnira Borisa Mutića, Eko, etno, fletno festivala Kumrovec, Rally-a Kumrovec, Umjetničke kolonije, Martinje v Kumrovcu, a pripremamo se i za naš trodnevni program povodom Dana Općine Kumrovec te božićni koncert uz Džo Maračić Makija.

ZL: Koji su planovi za idućih godinu dana te koji su dugoročni planovi u Vašoj Općini?
Šplajt: Izdvojio bih projekte koji se planiraju za sljedeću godinu kao što je održavanje komunalne infrastrukture u iznosu od 323.000,00 eura. Planiramo prijaviti sanaciju tri klizišta Hrvatskim vodama te izgradnju objekata komunalne infrastrukture u vrijednosti od milijun i pedeset tisuća eura – rekonstrukciju nerazvrstane ceste prijavit ćemo na Mjeru 73.13. Briga za mlade jedna je od temeljnih zadaća koje si je Općina Kumrovec zadala kao cilj. Stoga posebno veseli mogućnost rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji kroz izgradnju POS stanova. Nadamo se da će dozvola za izgradnju doći do kraja ove godine kako bismo do veljače mogli izabrati izvođača radova, a na proljeće i krenuti sa samim radovima izgradnje stanova koja će uvelike utjecati i na ostanak mladih ljudi na području Općine, ali i dolazak novih obitelji koji bi se mogli doseliti u Kumrovec.

ZL: Za kraj, koja je Vaša poruka mještanima uz Dan općine?
Šplajt: Povodom Dana Općine Kumrovec, kao čestitku želim da nam se ostvare svi zacrtani ciljevi te da zajedno gradimo naše malo, ali važno mjesto. Veselim se što ćemo zajedno proslaviti Dan Općine Kumrovec prema programu koji smo vam pripremili, dok se ponajviše veselim druženju na, sada već tradicionalnoj, „Gulašijadi“ u subotu. Još jednom, čestitam nam svima Dan najpoznatijeg sela na svijetu!

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook