Prethodni članak
Sljedeći članak

Atomsko sklonište u Kumrovcu nudi sigurnost za oko 300 ljudi

U Kumrovcu u Političkoj školi nalazi se atomsko sklonište gdje je ovih dana Općina Kumrovec pokrenula aktivnosti za njegovo uređenje


Politička škola u Kumrovcu zdanje je napravljeno 1980-ih godina, u medijima najčešće poznato kao kumrovečki „mrtvi kapital“ u državnom vlasništvu, koje već više desetljeća čeka novog vlasnika koji bi posrnulom zdanju vratio stari sjaj. Iako je zadnjih dvadesetak godina ova zgrada smještena nadomak samog središta Kumrovca prepuštena propadanju, kameni blokovi od kojih je sazdana mogu pružiti utočište od razornih katastrofa. S načelnikom Općine Kumrovec, Robertom Šplajtom, razgledali smo podrumsko sklonište betonirano u zemlji, čiji ulaz čuvaju željezna vrata težine od 700 kilograma.


„Sklonište je u odličnom stanju i može poslužiti u slučaju veće potrebe“
– Potaknuta ratom u Ukrajini, aktualizirala se tema atomskih skloništa i na našem području. Nadamo se svi skupa da sukob neće poprimiti razmjere nuklearne katastrofe da bi morali koristiti atomska skloništa, no, razmišljajući o svemu tome, pošto imamo atomsko sklonište na našem području u zgradi Političke škole, Općina Kumrovec je pokrenula aktivnosti vezane uz njegovo uređenje. Sklonište je u odličnom stanju, građeno je u skladu sa svim standardima važećim u ono vrijeme i može poslužiti u slučaju veće potrebe – zaključio je kumrovečki načelnik uz želju da sklonište ipak nikad neće zatrebati. Sklonište u Kumrovcu uz tri velike prostorije ima još i nekoliko manjih, nužni izlaz u slučaju da se glavni ne bi mogao koristiti, kao i ulaz za dostavu namirnica, a u slučaju nužde može primiti preko 300 ljudi. Država nažalost, o Političkoj školi ne brine već desetljećima.

„Nadamo se da će ovaj objekt konačno naći vlasnika koji će investirati u Kumrovec“
– Općina ima samo probleme s održavanjem okoliša i njegovom masovnom devastacijom. Muku mučimo da za tu zgradu pronađemo investitora. Nadamo se da će država ovih dana ponovno raspisati, sada već peti po redu natječaj te da će ovaj objekt sada konačno naći vlasnika koji će investirati u Kumrovec, jer šteta je da tako velika zgrada od 13000 kvadrata stoji i propada – zavapio je načelnik Šplajt, pokazujući nam atomsko sklonište kao još jedan podsjetnik kako bi bilo dragocjeno kumrovečke mrtve kapitale vratiti u život.

Još članaka iz "Kumrovec"

Facebook