Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Nakon 50 godina, došel je cajt za obnovu vatrogasnog doma u Konjčini


U općini Konjščina u tijeku su veliki radovi. Naime, nakon 50 godina obnovit će se dio unutrašnjosti Hrvatskog vatrogasnog doma u Donjoj Konjščini. Riječ je o sali koja se koristila zadnjih 50 godina, tijekom kojih nije bilo većih obnova interijera, te je došlo vrijeme da se to promjeni.

– To je jedina sala u općini koja može primiti i do 200 osoba prilikom proslava. Koristio ju je velik broj ljudi s područja Konjščine i šire, održavale su se svadbe, krstitke, rođendani i druge proslave te taj prostor zaista ima neke svoje uspomene i svoju dušu – rekla je načelnica Općine Anita Krok.

S obzirom na to da zasad nema natječaja na koji bi se mogao prijaviti projekt obnove, dodaje načelnica, vodstvo Općine i vatrogasci odlučili su sami krenuti u određene radove, što će se financirati iz Općinskog proračuna za 2024. godinu. Vrijednost radova je oko 20 tisuća eura, a cijena bi bila puno veća da nije bilo radnih akcija članova DVD-a koji su se maksimalno angažirali.

Radovi

– Ono što je nama bilo problematično je bila bina ispod koje se nalazila zemlja koja je bila uzrok vlage i neugodnog mirisa u samoj sali. Članovi DVD-a Konjščina organizirali su radne akcije te su razlupali binu i izvadili zemlju. Svaki dio priče koji su znali sami napraviti, oni su napravili – kazala je Krok.

Predsjednik DVD-a Konjščina Predrag Hanžek otkrio je koji su radovi odrađeni i što tek slijedi.

– Krenuli smo sa skidanjem lamperije i u obnavljanje bine. Srušili smo binu, izvadili zemlju, pripremili prostor za betoniranje i odradili samo betoniranje. Maknuli smo namještaj i krenuli u sanaciju zidova. Odvezli smo zemlju, stavili nove obloge te je odrađena sanacija terena, posla je bilo dosta – rekao je Hanžek i dodao da su u tijeku radovi usklađivanja i popravljanja centralnog grijanja te soboslikarski i knauferski radovi.

Slijedi sanacija male sale i uvođenje eventualnog dodatnog grijanja, a stolove i stolice nastojat će se nabaviti putem natječaja ili donacija, kazala je načelnica. Ovaj zahvat ne uključuje uređenje kuhinje i mijenjanje aparata, već se isključivo odnosi na čajnu kuhinju, sanitarne čvorove, dvoranu i pozornicu.

Sala bi trebala biti gotova najkasnije do kraja veljače, no očekuje se da će radovi biti završeni već do 15. veljače, a u ožujku se u novouređenoj sali planira održavanje redovne Skupštine DVD-a Konjščina.

Očuvanje uspomena

Nadalje, specifičnost dvorane je da su se s obje strane pozornice nalazile ucrtane slike koje će biti restaurirane kako bi podsjećale na povijest.

– S obzirom na to da želimo zabilježiti povijest i uspomene, mi pozivamo ljude da nam šalju svoje slike iz te dvorane unazad 50 godina kako bismo napravili pano koji ćemo postaviti na jednom zidu u hodniku i kako bi uspomene na tih pola stoljeća bile uvijek tamo – navela je Krok.

Dvorana ima još jednu specifičnost, a to je da je iznad svakog prozora postojala karniša i na svakoj su bile note, dio hrvatske himne, što će se također obnoviti.

– Note će se vratiti iznad prozora. Uzet ćemo nove zastore, vatrogasci su odabrali nova rasvjetna tijela i nadam se da će mještani općine Konjščina koristiti taj prostor i da će u njega doći nove generacije, a 2026. će DVD 100 godina djelovanja proslaviti u novom prostoru – zaključila je načelnica Anita Krok.

Dodajmo da su planovi i za druga vatrogasna društva u punom procesu: izmjena i dopuna građevinske dozvole za rekonstrukciju nikad završenog vatrogasnog doma u Galovcu kako bi se prilagodili uvjetima natječaja 73.13, projektira se garaža za dom u Gornjoj Konjščini i u planu je energetska obnova doma u Jertovcu.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook