Prethodni članak
Sljedeći članak

U planu izgradnja društvenih domova, kulturnog centra i vrtića te znanstveno - edukacijskog centra posvećenog Hrašćinskom meteoritu

Povodom Dana općine Hrašćina, 26. svibnja, razgovarali smo s načelnikom Brankom Tukačem o ostvarenom u proteklom razdoblju i planovima za budućnost


ZL: Za početak, kako će se ove godine obilježiti Dan općine Hrašćina?

Tukač: Ove godine nećemo imati obilježavanja kao što je do sada bilo uobičajeno, s obzirom na epidemiološku situaciju, kao i na to da su bili lokalni izbori, pa Općinskog vijeća još nemamo službeno. No, nizom događanja obilježit će se 270. obljetnica pada Hrašćinskog meteorita, a na jednom od tih događanja, uručit ćemo i priznanja Općine Hraščina.

ZL: Tko su ovogodišnji dobitnici priznanja?

Tukač: Plakete Općine Hrašćina dobit će, prema odluci donesenoj na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina za 5 godina djelovanja, Društvo Naša djeca Hrašćina za 5 godina djelovanja te KUD 'Meteor' Hrašćina Trgovišće.

ZL: Dan općine uvijek je prilika za osvrt na proteklo razdoblje. Koje biste najvažnije projekte izdvojili?

Tukač: Svakako, najveći i najbitniji projekt je naša nova sportska dvorana. Ona je bila dugo sanjani san naših mještana, a sada je završena i otvorena. Vrijedna je 12,9 milijuna kuna, a uz sam projekt gradnje dvorane, izgrađen je i nogostup, postavljene podzemne instalacije struje, vode, fekalne i oborinske odvodnje do centra, a vrijednost tih radova, s time da je asfaltiran i dio ceste, je preko milijun kuna. U investiciji su sudjelovali Županijska uprava za ceste, Krapinsko – zagorska županija, Elektra, Zagorski vodovod, a Općina Hrašćina sudjelovala je s oko 200 tisuća kuna. Što se dvorane tiče, dugo smo je čekali. Sada je otvorena, učenici u njoj imaju nastavu tjelesnog odgoja i vježbaju, a koristit će nam i za druga događanja, poput primjerice obilježavanja obljetnice pada meteorita. Na žalost, sada je vrijeme epidemije, no imali smo najave mnogih sporstkih grupa i klubova iz naše i susjednih općina, koji bi je koristili za svoje treninge. Dvorana će koristiti svim građanima i nadam se da će, kada epidemija prođe, zaživjeti u svom punom kapacitetu. Dvorana je prekrasna, okoliš je prekrasan, podigla je standard i vizuru naše općine.

ZL: Koje biste još značajnije projekte i aktivnosti isktaknuli?

Tukač: Jako sam zadovoljan program 'Zaželi – želim dostojanstvenu starost' koji se provodi na području naše općine. Kroz ovaj program zbrinuto je 60 – ak starijih ili nemoćnih osoba, o kojima skrbi 10 zaposlenih žena, od kojih je 6 s područja naše, a 4 s područja okolnih općina. U počeku je možda bilo skeptičnih, no kako je program zaživio, ljudi su jako zadovoljni, korist je višetsruka i nadam se da ćemo nastaviti i dalje. Program se financira iz Europskog socijalnog fonda. Također, izdvojio bih projekt uređenja mrtvačnice, platoa ispred mrtvačnice i groblja. Radovi su završeni, čeka se tehnički pregled, a vrijednost projekta je 470 tisuća kuna, od čega smo 405 tisuća kuna bespovratnog europskog novca ostvarili preko LAG – a Prizag. Mrtvačnica je bila u zaista derutnom stanju.

ZL: Uređivale su se i prometnice?

Tukač: Dovršili smo asfaltiranje ceste Drnetići – Žežlji, što je odrađeno uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, od kojeg smo dobili 100 tisuća kuna. Naš je udio 25 posto, pa smo morali izdvojiti malo veći do kako bismo cestu napravili do kraja. Tri godine smo je radilo zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja, na žalost, svaki put su nam dali malo novaca, a cijela cesta je vrijednosti oko 800 tisuća kuna. Ona je zapravo spoj odnosno alternativa, između županijske ceste 2171 koja ide prema Brezničkom Humu i županijske ceste prema Vrbovu, u slučaju, kako smo i imali, stvaranja klizišta. Tom cestom naši građani iz Gornjaka i Hrašćine mogli bi doći do centra Trgovišća. Riješili smo i dio ceste, 300 metara, prema Vinariji Vinski vrh. Preko Ministarstva graditeljstva dobili smo dio novca, cesta je popravljena i proširena za metar. Od ministarstva smo dobili 82.522 tisuća kuna, toliko smo i mi morali dati, znači, zajedno s nadzorom, investicija je negdje oko 170 tisuća kuna. Duljina 300 metara je presvučena asfaltom. Popravljale su se i makadamske ceste, utrošeno je dosta kamenog materijala.

ZL: Radilo se i na rekonstrukciji javne rasvjete.

Tukač: Da, dvije godine radilo se na projektu javne rasvjete i utrošeno je oko 350 tisuća kuna. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 170 tisuća kuna,a toliki je bio i udio Općine. Sada imamo postavljenih 600 rasvjetnih tijela, od kojih je 300 LED rasvjetnih tijela, a ostala su kvalitetni natrij. Ostalo je možda 30,40 starih lampi koje još moramo zamijeniti novim rasvjetnim tijelima. Povećan je broj lampi, a cifra koju izdvajamo za struju je isto kao i prije, što je pokazatelj uštede, odnosno da se ova investicija isplatila.

ZL: Spominjali ste da je u planu gradnja društvenih domova.

Tukač: Započeli smo izradu projektne dokumentacije za društveni dom u Hrašćini. Naime, najprije smo morali dobiti staru školu u Hrašćini od Županije odnosno naše škole u svoje vlasništvo, da bismo mogli početi raditi projektnu dokumentaciju. Ona je na pola već napravljena i građevina dozvola će biti sigurno gotova do kraja ljeta. Taj smo projekt prijavili preko Ministarstva regionalnog razvoja i tu smo dobili skromnih 100 tisuća kuna, najmanje koliko smo mogli. Sada ćemo raspisati natječaj da idemo u prvu fazu radova.Zajedno s projektnom dokumentacijom, rušenje stare škole i izgradnja stoji oko 650 tisuća kuna. Dakle, sada će biti raspisan natječaj za prvu fazu, a po njenom završetku kroz razne natječaje idemo dalje. Pošto je Gornji Kraljevec naš najveći mjesni odbor, odlučili smo i tamo sagraditi društveni dom. Prionuli smo tako rješavanju pitanja statusa zemljišta u Gornjem Kraljevcu, kod crkve sv. Benedikta. Već dugo godina smo na tom putu i sada smo uspjeli dobiti potpise tih ljudi, vlasnika zemljišta, da nam ustupe zemljište. Sada se rješavaju imovinsko – pravni odnosi i nadam se da će biti riješeni kroz kojih mjesec dana. Onda ćemo moći pristupiti izradi građevne dozvole, i nadam se da će biti napravljena do kraja godine, kako bismo mogli konkurirati na nekom od natječaja iduće godine i sagraditi društveni dom.

ZL: Izbori su iza nas, i dalje ćete voditi Općinu Hrašćina. Koji su planovi za iduće razdoblje?

Tukač: Planovi su stvarno ambiciozni. Nismo odustali od uređenja dotrajale zgrade Doma kulture u centru Trgovišća, u kojoj je smješten i Upravni odjel Općine, a u kojoj bi bio uređen i dječji vrtić. Potreba za vrtićem u našoj općini je velika, stoga ćemo nominirati ponovno taj projekt na natječaje koji bi trebali biti u srpnju. Nadam se da nas ovog puta neće mimoići. Vrijednost ovog projekta bila bi oko 12 milijuna kuna, a išlo bi preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U zgradi bi bio vrtić, općinske prostorije, na katu veliki kulturni centar, ali baza je na vrtiću, koji nam je neophodan. Vše od 20 mališana ide u vrtiće u okolne općine. A onda, ako neće ići u vrtić u Budinščinu ili Konjščinu, nego u Hrašćini, vjerojatno će tu ići i u školu. A naša je PŠ Hrašćina kvalitetna je po svemu, a sada imamo i novu sportsku školsku dvoranu, pa se ne može reći da nema uvjeta za školarce. Nadalje, i dalje ćemo raditi na uređivanju cesta. Imamo pripremljenu cestu, spoj prema Vrbovu te spoj ceste Maretići prema Konjščini. To je također alternativna cesta u slučaju pojave klizišta i skraćuje put za mještane Maretića i Husinca do centra u Trgovišću. Za cestu imamo građevinsku dozvolu, duljine je oko 2 km i vrijednost investicije bila bi 2 milijuna kuna. Čekamo da se raspiše natječaj. Radit ćemo i dalje na cesti između Vinarije Vinski Vrh i Gornjeg Kraljevca, tu je odrađen jedan veliki dio priprema za građevnu dozvolu i obavljene su izmjere. Imamo malih problema u jednom dijelu zbog prelaska te ceste na područje općine Breznički Hum, međutim riješit ćemo to zajednički, pokušati dobiti građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju iduće godine. Izmjere se rade i na malim cestama odnosno putevima. Također, željeli bismo urediti park u Hrašćini Trgovišću, a u planu je i kružni tok u Trgovišću, što bi bila investicija od 1,5 milijuna kuna, Dovršit ćemo projekt za fekalnu i oborinsku odvodnjuod Trgovišća do Jarka Habekovog, dio Domovca i Gornjeg Kraljevca. Tebamo usnimiti još jednu cestu koja nije bila upisana, kako bismo dobili građevinsku dozvolu i nominirali projekt kroz Zagorski vodovod. Mrežom Zagorskog vodovoda općina je pokrivena 99,9 posto. Uz to, još smo u bubnju natječaja za šumsku cestu koju smo isto prije godinu dana nominirali kroz mjeru europskih fondova. Investicija je vrijedna oko 2,7 milijuna kuna, bila bi potpuno financirana iz EU fondova ako prođe i povezivat će sela Maretić, Husinec i Vrbovo. Kada bi bila makadamski dobro uređena, služila bi, osim kao traktorski šumski put, i kao šetnica.

ZL. Koje još nove projekte pripremate u budućnosti?

Tukač: Zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom radimo na novom projektu, Znanstveno – edukativnog centra, poput zvjezdarnice. Tu ideju već dugo imamo, da napravimo centar posvećen našem znamenitom Hrašćinskom meteoritu. Imamo već i ideje za mjesto gdje bi bio smješten, potrebno je kupiti zemljište, a onda bismo zajedno sa Županijom te Austrijom, budući da se metorit nalazi u Beču, pokušali zajedno, s njihovim veleposlanstvom surađivati i zaokružiti tu cjelinu. Procijenjena vrijednost projekta bila bi oko 3,5 milijuna kuna. Time bimo dali doprinos da se priča o našem metoritu postavi na razinu na kojoj bi se, s obzirom na njezinu vrijednost, trebala nalaziti. U planu je i uređivanje našeg centra, ispred zgrade ambulante, pošte i vijećnice bismo zajedno sa Županijom uredili taj dio, krovište i parkirališni prostor. Planiramo, također u suradnji sa Županijom, uređenje odnosno energetsku obnovu škole i spojnog hodnika koji je povezuje s dvoranom. Sve u svemu, ako se sve ostvari kako smo zamislili, pripremljeni kapitalni projekti vrijednosti su 46,7 milijuna kuna.

ZL. I za kraj, poruka mještanima povodom Dana općine Hrašćina?

Tukač: Svima prvenstveno želim, uz čestitke za Dan općine, puno zdravlja i sloge. Budite zdravi, veseli i svi zajedno prionimo za prosperitet i budućnost naše općine, a svi koji će biti u Općinskom vijeću i na pozicijima gdje je to moguće, neka u tome pomognu.

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Zastoji i vožnja u koloni mogući su na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj u zoni radova između čvorova Jankomir i Zaprešić u smjeru Zaprešića kolona...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program