Prethodni članak
Sljedeći članak

Tradicija glazbe u Gornjoj Stubici: Pedesetak mladih talent brusi kroz glazbenu školu


Tradicija glazbe u Gornjoj Stubici poznata je nadaleko. Još je sredinom sedamdesetih legendarni učitelj Josip Hegol oko sebe okupio mlade tamburaše, potom je nastalo kulturno – umjetničko društvo s folklornom skupinom, osnovan je puhački orkestar koji je lani proslavio 25 godina djelovanja, a tu je i župni zbor koji okuplja velik broj članova. Djeci se nekako oduvijek omogućavalo da se bave glazbom, razvijaju svoje glazbene talente s raznim instrumentima, kroz pjesmu, ples, u društvima koja okupljaju i vode entuzijasti kojima je tradicija glazbe.

Značaj škole za zajednicu

Dodatan podstrek da tradicija glazbe nastavi živjeti u ovom kraju svakako je dalo otvaranje Osnovne glazbene škole, pri OŠ Matije Gupca, koju danas pohađa 57 učenika. Glazbenoj školi ovo je četvrta godina djelovanja, a koliko za zajednicu znači, pokazuje veliki interes za upise. – Gornja Stubica glazbeno je oduvijek tradicionalno jaka, ali i danas vrlo aktivno kroz kvalitetno kulturno – umjetničko društvo, tamburaški orkestar, puhački orkestar, župni zbog. Pa i ne čudi da puno djece ima te glazbene korijene i talente koje treba brusiti, a sada im se pruža prilika za to u osnovnoj glazbenoj školi. Tako da, interes za upisom je veći nego što možemo primiti učenika – kaže voditelj glazbene škole, magistar glazbe Dominik Ruk. Uz to dodaje kako je upravo zbog toga glazbena škola u Gornjoj Stubici od velikog značaja za zajednicu. – Ne samo da njeguje tradiciju glazbe u Gupčevom kraju, i to kroz obrazovni program, nego i omogućuje roditeljima da upišu svoju djecu u glazbenu školu koja im je nadohvat ruke, bez da ih trebaju voziti negdje dalje, iako mi imamo i učenike iz okolnih mjesta, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Donje Stubice – pojasnio je Ruk.

Nastupi i koncerti

Svake godine pred upise održava se audicija, na kojoj se provjeravaju ritam, intonacija i sluh. Iako tradicija tamburice u Gornjoj Stubici ima daleke korijene, voditelj škole kaže kako je kod najmlađe djece ipak najveći interes za klavirom i gitarom. – Na tim programima imamo najviše učenika, svega nekoliko na tamburi. Ipak, djeca tamburu zavole nešto kasnije, u 6. i 7. razredima – kaže naš sugovornik. Ima i onih, dodaje, koji ipak nakon upisa odustanu. – Nisu svjesni toga da je to prava škola, a ne hobi ili neki tečaj. To je državna škola, kao i svaka druga, s programom, nastavom i obavezama. Nastavu imamo popodne, od ponedjeljka do petka, uglavnom to bude dva do tri puta tjedno za učenike. No, ako postoji volja i talent, sve se da iskombinirati. I učenje za jednu i drugu školu, kad se dobro poslože obaveze, učenici nemaju problema s time da obnašaju i jedno i drugo – kaže učitelj. Najvažnije je, dodaje, da sada učenici imaju sve više nastupa. - Prve dvije godine radi korone nije bilo nikakvih nastupa, ali sada nas često zovu, pogotovo u suradnji s turističkom zajednicom, naši učenici nastupaju na nekim njihovim događanjima. Imali smo i koncert za Jurjevo, a uskoro nam slijedi i božićni koncert – kaže Ruk.

Novi programi

Cilj škole svakako je dobiti nove programe, za trubu, flautu i violinu. – Imamo jak puhački orkestar, njegovi članovi nemaju glazbenu naobrazbu, a kada bismo dobili programe u školi za puhačke instrumente, orkestar bi dobio članove sa glazbenom naobrazbom i time bi bili na još višoj stepenici – pojašnjava voditelj škole. Interesa kod djece za učenjem puhačkih instrumenata ima. – Prijavili smo Ministarstvu obrazovanja programe za puhačke orkestre. Uz to smo priložili i diplome i izjave o interesu stručnih ljudi koji bi radili s učenicima na tim programima. Tako da, interesa ima, a problem nije ni stručni kadar, kao ni do sada, stoga se nadamo da će nam ministarstvo za iduću godinu odobriti nove programe – kaže ravnateljica OŠ Matija Gubec Sanja Knezić, ponosna na rad glazbene škole. – Roditelji su zahvalni jer ne moraju svoju djecu voziti daleko u neke druge glazbene škole, a ja se radujem čuti ih popodne kad sviraju u školi, a vjerujem i svi drugi na nekim njihovim nastupima – zaključila je ravnateljica. Sa stručnim kadrom koji ih vodi, na čelu s Dominikom Rukom, glazbenim korijenima koje rijetko koja obitelj u ovom kraju nema, uz talent, volju i učenje, ali i podršku na nastupima, ne sumnjamo u buduće uspjehe novih glazbenih naraštaja.

 

 

 

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook