Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci, znate li tko je Anka Horvat? E pa morali biste znati...


Od sadržajno raznoliko koncipirane zlatarske manifestacije „Proljetni dani kulture“, u kojoj su i čišćenje gradskih ulica, dječje sportske igre, ribolov… pozornost istinskih ljubitelja kulture privlači koncert „Dan sjećanja na Anku Horvat Gottlieb“. Održat će se u četvrtak, u župnoj crkvi u Zlataru, s početkom u 19 sati.

Koncertirat će sve afirmiranija sopranistica Lucija Jelušić Šimatović, rodom iz Klanjca, uz orguljašku pratnju Eve Kirchmayer Bilić, Zlatarščanima već znane glazbenice.

Koncert, koji prerasta u tradiciju, poticaj je i prijedlog organizatoru rođene Zlatarščanke sa zagrebačkom adresom, umirovljene profesorice Željke Potočki. Autorica je knjige „ Anka Horvat – život i djelo koncertne i operne pjevačice“, promovirane 2018. godine.


Pohvalno je što Zlatar i njegovi građani njeguju uspomenu na ovu umjetnicu rođenu 1884. u Kaštelu kraj Zlatara čije je izvorno prezime Pisačić pl. Hižanovečka. Kao supruga narodnog zastupnika dr. Aleksandra Horvata nastupala je u zagrebačkom HNK bez honorara, u dobrotvorne svrhe. Bila je apsolutna miljenica kritike. Debitirala je kao Carmen, a na hrvatskoj premijeri Puccinijeve opere „Tosca“, 6. listopada 1911., pjevala je priželjkivanu ulogu svih velikih pjevačica. U Zagrebačkoj operi djelovala je od 1910. do 1914. i ostvarila 61 nastup. Pjevala je na velikim europskim pozornicama (Prag, Dresden, München). Preminula je u Zagrebu 1948. godine.

Mnogi Zlatarščani kad se ulicom koja nosi njezino ime penju prema Domu zdravlja, zacijelo i ne znaju tko je Anka Horvat koja je, nakon preudaje za kirurga Antuna Gottlieba, nastupala i pod tim prezimenom. Stoga je najavljeni koncert najljepši podsjetnik na ovu vrsnu umjetnicu. Luciju Jelušić šira zagorska publika poznaje kao krapinsku festivalsku pjevačicu, koja će na zlatarskome koncertu izvesti djela Händla (arija iz opere „Serse“), Ivana pl. Zajca, Mozarta…a Eva Kirchmayer Bilić, među ostalim, Preludij u B duru iz VII . kajdanke Logorskih skladbi za orgulje varaždinskog kapucina Franje Anselma Canjuge.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook