Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] 'Zagorke smo prave, z Vinagore smo doma, puce kak se šika i srca čistega'

Upoznajte žensku vokalnu skupinu Ratkajke koju je spojila ljubav prema pjesmi i glazbi


[ZL] Tko su Ratkajke, kada ste se osnovale, koliko vas ima?

ŽVS Ratkajke: Ratkajke su ženski vokalni sastav osnovan 2017. godine s ciljem popularizacije ženskog višeglasnog pjevanja, pod stručnim vodstvom maestra Siniše Miklaužića. Naš prvi nastup bio je na tradicionalnom božićnom koncertu u crkvi na Vinagori. Trenutno brojimo šest članica, ali nadamo se da će se taj broj s vremenom povećati.

[ZL] Tko čini Žensku vokalnu skupinu, odakle dolazite, zašto ime Ratkajke...?

ŽVS Ratkajke: Najdublje tonove pjevaju naše altice Sandra Boršić i Ivana Lazički, srednje tonove pokrivaju naši mezzosoprani Melita Hubej i Tamara Lazički, a u visine se dižu naši soprani Mirjana Gluhak i Helena Kostanjšek. Sve članice su iz okolice Vinagore i spadamo u Župu Blažene Djevice Marije Vinagora. Svi Vinagorčani su ponosni „ratkajci“, a taj naziv potječe od poznatog plemenitaškog prezimena obitelji Rattkay, koja je živjela na dvoru Veliki Tabor u Desiniću, a odigrala je, moglo bi se reći, ključnu ulogu u povijesti Župe Pohoda Blažene Djevice Marije. 1713. godine istaknuti član obitelji Rattkay, biskup Adam Benedikt Rattkay posvetio je crkvu na Vinagori koja u našim životima ima bitnu ulogu. Stoga smo se, kao ponosne Ratkajke, odlučile nositi to ime.

[ZL] Koji su bili razlozi okupljanja i znate ono svagdašnje pitanje – kako je sve počelo? Što vas je spojilo?

ŽVS Ratkajke: Sve je započelo pjevanjem u crkvenom zboru gdje smo dosta naučile i o glazbi i o višeglasnom pjevanju, ali uvijek je u nama postojala želja za nečim većim i drugačijim. Naša radoznalost, volja i upornost dovela nas je do toga gdje smo danas i to nas zapravo i spaja; želja za učenjem, za poboljšanjem te naravno ljubav prema pjesmi i glazbi.

 

[ZL] Kakvu vrstu glazbe njegujete i kake pjesme izvodite? Gdje ste sve nastupale? Koji nastup vam je bio poseban?

ŽVS Ratkajke: Naš repertoar je dosta šarolik. Uglavnom obrađujemo popularne zagorske, svjetovne, duhovne, ali i strane pjesme koje za nas aranžira i višeglasnom pjevanju prilagođava naš voditelj, Siniša Miklaužić. Nastupale smo diljem Zagroja, ali i šire. Nastupale smo u sklopu manifestacije Branje grojzdja u Pregradi, Advent u Zagorju u Humu na Sutli, na božićnim koncertima u župi Prišlin, Veliko Trgovišće, Vinagori. Imale smo čast uveličati prezentaciju jaslica u Rogatcu te nastupiti na brojnim drugima festivalima i manifestacijama. Nastupile smo na festivalu „Igrajte nam mužikaši“ te na festivalu „Krijesnica“ u Krapini. Isto tako s ponosom možemo reći kako smo 30.6.2019. godine uspješno održale i svoj prvi samostalni koncert gdje smo pokazale koliko smo napredovale i taj koncert, ali i nastup, najviše pamtimo i ima posebno mjesto u našim srcima.

[ZL] Možete se pohvaliti i autorskim pjesmama.

ŽVS Ratkajke: Trenutno imamo dvije autorske pjesme. Naša prva autorska pjesma, čiji tekst je napisao Andrija Kos, zove se „Same veter“; a naša druga autorska pjesma zove se „Zagorke smo prave“. Napisala ju je Albina Štimac, koja je isto kao i mi, ponosna Vinagorčanka. U budućnosti se nadamo još većem broju autorskih pjesama, a ako će biti sreće, možda izdamo i koji album.

[ZL] Koliko često imate probe i kako to izgleda sada u doba korone, vježba li se i kako?

ŽVS Ratkajke: Probe su nam bile obavezne i uglavnom su se održavale vikendima zbog privatnih obaveza. Tjedno smo imale barem jednu probu, a prije nastupa probe su bile češće kako bi nam nastupi bili što bolji. Zbog trenutne situacije malo je sve stalo; nismo htjele ugroziti svoje zdravlje, a ponajprije zdravlje svojih najmilijih. Vježbamo individualno, svaka za sebe uz stare snimke i kao svaka prava Zagorka, vježbamo uz ono što svira na radiju.

 

[ZL] Što imate u planu kad nam se život vrati u normalu?

ŽVS Ratkajke: Planovi koje imamo za dalje su veliki, ali želje su jedno, a mogućnosti su drugo. U vidu nam je i nova autorska pjesma, ali idemo korak po korak. Za početak samo želimo postati još bolje u onome što radimo i što volimo, a to je pjevanje kako bi uveseljavale druge svojim pjesmama te promovirale i oživile našu Vinagoru koja svakim danom biva sve praznija.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook

Zbog jakih udara vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3).  Na A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8)...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program