Prethodni članak
Sljedeći članak

Umro je osnivač Zlatnih dukata i autor Dinamove himne, Josip Ivanković


Josip Joza Ivanković, skladatelj, pjesnik i glazbenik, ujedno i osnivač tamburaškog sastava Zlatni dukati, umro je u dobi od 75 godina, objavio je na svom službenom profilu legendarni glazbeni urednik i producent Siniša Škarica kojemu je tu vijest potvrdila Ivankovićeva obitelj.

“Jedva da je prošlo dva tjedna otkako je napunio 75 sustigla nas još jedna tužna vijest. Nazvao me je zajednički prijatelj i bez puno okolišenja će: Znam, subota je jutro, i nije baš nešto što bi čovjek rado čuo – umro je Joža Ivanković. Ubrzo mi se javila mailom i Josipova kći Maja i potvrdila vijest. Ovom prilikom izražavam još jednom njoj, sestri i mami iskrene izraze sućuti”, napisao je Škarica u poduljem statusu koji je posvetio Ivankoviću.

Na stranici Društva hrvatskih književnika, čiji je Ivanković bio član, navodi se da je Ivanković rođen 1949. godine u Čađavici pored Slatine. Objavio je pet knjiga poezije, a objavljivao je u književnim i dječjim časopisima: Republika, Oko, Kerempuh, Jezik, Modra lasta, Smib, Radost i drugima. Njegove su pjesme uvrštene u čitanke za osnovne škole.

Autor je himne Dinama “Nebo se plavi”, ali najpoznatije su njegove tamburaške pjesme koje je napisao za Zlatne dukate, a koje su tijekom godina postale neizostavan dio repertoara na brojim veseljima i proslavama, ali i u onim teškim i tužnim trenucima. Popis pjesama je uistinu impresivan, a dostupan je na stranici Hrvatskog društva skladatelja. Škarica u svojoj objavi podsjeća da je Ivanković komponirao i pisao i za Parni valjak, Miru Ungara, Nedu Ukraden, “Prvu ljubav”…

Još članaka iz "Glazba"

Facebook