Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt Zekan razveselio Stubičance


Nakon što su za božićne blagdane u Donjoj Stubici postavili tridesetak drvenih bambija koji su naišli na opće oduševljenje građana, posebice djece, članovi Multimedijalnog centra STUB-KLUB i Društva Naša djeca Donja Stubica nisu dugo mirovali i razradila se nova ideja da se s tematskim skulpturama i instalacijama obilježe nadolazeći uskrsni blagdani. Ove dvije udruge u partnerstvu već niz godina obilježavaju pojedina godišnja razdoblja, važne datume i blagdane, a nakon bambija se željelo opet napraviti nešto posebno za svoje članove kako bi udruge i dalje kontinuirano provodile svoje aktivnosti. S obzirom na to da je i dalje zbog pandemije corona virusa ograničeno druženje djece i mladih te su reducirani tekući projekti odlučeno je kako članove i korisnike tako i građane Donje Stubice razveseliti ponovno nečim spektakularnim što bi trebalo prerasti i u tradiciju i svake godine se nadopunjavati s novim elementima. Već tijekom zimskih školskih praznika započeo je veliki tromjesečni ciklus kreativnih radionica s drvom u Parku za ekstremne sportove Polygon u Donjoj Stubici gdje su udruge privremeno smještene dok se ne završi uređenje zgrade u Topličkoj 5 u koju bi se trebali vratiti u lipnju ove godine.

 

“Od malena smo navikli na standardne slike Uskrsa kao što su mali pilići, patkice, zečići, pisanice i sl., pa je bilo logično da kreativne radionice idu u tom smjeru” – ističe Zvonimir Babić, idejni začetnik projekta Zekan. “Odlučili smo se za izradu drvenih zečića jer su najupečatljiviji i imali smo dovoljno potrebnog materijala koji nam je ostao od zadnjeg projekta”

 

U izradu zekana od brezovog drva su opet krenuli najkreativniji članovi DND-a i STUB-KLUB-a pod vodstvom Danijela Rešetara koji su danima mjerili i pilili drvene trupce na oblutke za same skulpture, te izrađivali velike uši, šapice i nosiće. „Na našim kreativnim radionicama članovi i korisnici će naučiti raditi s raznim alatima i uređajima za obradu drva što će im zasigurno pomoći u svakodnevnom životu, odabiru profesionalnog usmjerenja, traženju posla i referencama, a ovako razvijaju talente i svoje ideje“ – ističe Zvonimir Babić pohvalivši svoju “veliku ekipu za sve”; Lorenu Benko, Doroteu Tišljar, Tanju Bakek, Paulu Jozić, Jelenu Bubanko, Korinu Jagečić, Božicu Babić, Magdalenu Blagec, Matiju Bekinu i Martina Babića koji su danima poslije školskih i poslovnih obaveza te vikendima spajali drvene oblutke, radili postolja, crtali i oslikavali lica, ukrašavali gotove zekane mrkvama, šeširićima, jajčekima te se međusobno družili i razmjenjivali ideje i iskustva.

 

Ovdje valja spomenuti i tvrtku Leno-ideal od gospodina Mladena Šobaka koja je za potrebe radionice i gotove zekane ustupila svoju garažu na Polygonu te osigurala električnu energiju. Ukupno je na radionicama nastalo 45 velikih zekana od čega je 20 komada izrađeno i u suradnji s Turističkom zajednicom Gupčev kraj koja je prepoznala ovaj projekt kao potencijalnu turističku atrakciju. Svaki polaznik radionica izradio je i svojeg mini zekana s kojim je razveselio roditelje ili ukućane te tako pokazao svoju vještinu i maštu. Osim samih zekana izrađena su i velika gnijezda od vrbovog pruća koja su ispunjena s pisanicama izrađenim od kaširanog papira i obojenim u veselim bojama.

 

Zekani i gnijezda su postavljeni u Park Jure Stubičanca i na početku šetnice uz potok Reka gdje ne prestaju mamiti pozitivne reakcije građana i djece koja trče oko njih i dirkaju šapice, uheka i ukrase po skulpturama. “U skladu sa sveprisutnim i već pomalo dosadnim epidemiološkim mjerama izradili smo i covid-zekane koji nas podsjećaju da treba i dalje nositi maskice za lice kada se nalazimo na javnim mjestima” – veselo ističu kreativci iz STUB-KLUB-a i DND-a želeći svima lijepe i mirne uskrsne blagdane. Zekani će u Donjoj Stubici ostati do kraja travnja, a do tada se možete i dalje s njima fotografirati, igrati, maziti, družiti…

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, dok su duža čekanja zabilježena na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku, a Republikom Slovenijom na izlasku. Na auto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program