Prethodni članak
Sljedeći članak

Mali kreativni Stubičanci: Kroz Škrinjicu čuvaju običaje, kulturu i tradiciju svog kraja

U Osnovnoj školi Donja Stubica u Donjoj Stubici kao izvanastavna aktivnost djeluje, stvara i radi Etnografska grupa Škrinjica


U Osnovnoj školi Donja Stubica u Donjoj Stubici kao izvanastavna aktivnost djeluje, stvara i radi Etnografska grupa Škrinjica. Već joj i samo ime govori da se u njoj nešto krije. Već trideset godina Škrinjica se puni bogatstvom običaja, kulture i tradicije stubičkoga kraja.

 

Prirodni i reciklirani materijali
-Škrinjica okuplja u svojem osnovnom postavu učenike razredne nastave, a po potrebi i temama koje se obrađuju proširuje se članstvo i s učenicima predmetne nastave. U rad su uključeni roditelji, bake, djedovi, udruge, majstori zagorskih tradicijskih obrta te vanjski suradnici različitih profila. U stvaranju naših radova nastojimo što je više moguće koristiti prirodne ili reciklirane materijale – ispričala nam je voditeljica Etnografske škrinjice Snježana Štefek Borovčak.

 

Kreativnost i stvaralaštvo
Tijekom djelovanja istražuju se i prikupljaju različiti sadržaji materijalne i nematerijalne baštine stubičkoga kraja. -Konačan ishod svakog projekta je stvaranje nečeg novog, a da se temelji na tradiciji i običajima. Naglašava se vrlo često u našem radu stubički kraj iz jednostavnog razloga što djeca žive na tom području koje nam je izvor ideja koje nas potiču na kreativnost i stvaralaštvo. Članovi Škrinjice aktivno sudjeluju na različitim manifestacijama kao što je izložba Zagorje – trnac starih sorata voća te Izložba pisanica u Gradskoj galeriji grada Krapine. Prepoznati smo po svom radu daleko izvan samih okvira škole i rada u školi – kaže Štefek Borovčak.

 

Jubilej i nova ideja
Ova školska godina je jubilarna je u njoj obilježavaju 30 godina rada. - Apliciranjem na natječaj Ministarstva odgoja i obrazovanja povučena su sredstva kojima je ostvarena više godišnja ideja stvaranja prepoznatljivog suvenira stubičkog kraja i Hrvatskog zagorja. O čemu se radi? - Kroz dugogodišnji rad nastale su prekrasne fotografije kojima je zabilježen čitav niz radova. One su osnova igre Memori. Napravljena je u dva kompleta, svaki s 12 parova. Uparivanjem sličica djeca uz put uče promatrajući kako je nešto nastalo, kako izgledalo prije i što se sve radilo. Samu igru pratiti će i fb stranica na kojoj će se kroz određeni vremenski period o svakoj sličici ispričati što ona pokazuje, kako je i povodom čega je nastala – ispričala je voditeljica Etnografske grupe. Čestitke na dugodišnjem djelovanju.

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program