Prethodni članak
Sljedeći članak

Park obitelj Feller dobiva uređene i proširene pješačke staze, česmu i nove drvene klupe

Trenutno traje javna nabava, do 23. veljače, a sami radovi oko 3 mjeseca


Park obitelji Feller u Donjoj Stubici dobit će novi i osvježen izgled. Ide se u njegovu rekonstrukciju. Uredit će se i proširiti pješačke staze te postaviti javna česma. Česma se postavlja na mjesto pumpe koje je van funkcije, odnosno na mjesto nekadašnjeg bunara čime se na suvremen, ekološki i društveno prihvatljiv način vraća element vode u središte parka. Park će se opremiti drvenim klupama, koševima za smeće i oglasnim pločama te krajobrazno urediti. Završni sloj staza je fino drobljeni šljunak. Zadržava se visoko vrijedno zelenilo, 15 stabala divljeg kestena. Uređenjem parka obitelji Feller, nekad poznate ljekarničke obitelji koja je doselila u Stubicu i ostavila vrijedan trag, pružit će se novi sadržaji za lokalno stanovništvo i potaknuti ih na boravak na otvorenom.

Projekt će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi
Upravo je to i opći cilj projekta, revitalizacija gradske jezgre stvaranjem novih sadržaja za lokalno stanovništvo u svrhu poboljšanja kvalitete života lokalnih stanovnika i posjetitelja. Radovi na "Rekonstrukciji Parka obitelji Feller u Donjoj Stubici" financiraju se potporom iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a temeljem odobrenih sredstava prema Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija (LRS) odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. Ukupna vrijednost projekta je 430.243,75 kuna. Procijenjeni iznos potpore je 148.250 kuna, a iznos koji sufinancira EU je 133.425,00 – 90%, iznos koji sufinancira RH je 14.825,00 kuna ili ti 15%, dok će Grad izdvojiti i iznos iz vlastitih sredstava i to 281.993,75 kuna.

Tko je bio Feller?
Eugen Viktor Feller je rođen u ukrajinskoj Lavovskoj oblasti, 26. siječnja 1871. godine. Fellerov otac je bio židov, a majka austrijska katolkinja. Feller je bio odgojen u obje vjere.. Doselivši u Hrvatsku, bio je vlasnik prve ljekarne "Crvenom križu", gdje je 1897. započeo proizvodnju svog čudotvornog eliksira Elsa Fluid, kojeg je nazvao po nadimku svoje majke Else. 1899. Feller je preselio u Donju Stubicu. Premda je proizvodnju eliksira započeo u Grubišnom Polju, vrhunac proizvodnje, prodaje i izvoza Feller je ostvario u Donjoj Stubici. U Donjoj Stubici je postao vlasnikom ljekarne "Sveto trojstvo".


Feller je u Donjoj Stubici 1901. godine sagradio obiteljsku kuću sa ljekarnom, te tvornicu i laboratorij za potrebe proizvodnje. Eliksir je reklamirao u gotovo svim vodećim listovima Austro-Ugarske Monarhije kao lijek za sve bolesti. Eliksir je liječio bolove u zglobovima, prehlade, bol u križima, glavobolje, zubobolje, itd. Zahvaljujući "Elsa Fluidu" pošta u Donjoj Stubici je početkom stoljeća ostvarivala veliki prihod. Oko 1908. godine otpremala je dnevno od 300 do 400 pošiljki lijeka, (izvor. wikipedia)

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program