Prethodni članak
Sljedeći članak

Za Zlatnu tamburicu natječe se pet sastava

Ove godine novost je da je nagrada za prvo mjesto i odljev Zlatne tamburice u bronci. Županija je sponzor i autorstva i odljeva


Tamburaška noć u Maču ove godine održat će se od 11. do 14. srpnja. Manifestaciju organizira KUD „Ljudevit Gaj” pod pokroviteljstvom Općine Mače i uz pomoć ostalih tamošnjih udruga, a program je predstavljen na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Bez velikih estradnih imena

Načelnica Mladenka Mikulec Šimunec istaknula je da je pripremljen bogat program u kojem će svaki posjetitelj naći nešto za sebe te zahvalila svim udrugama koje su pripremile puno lijepih sadržaja, kulturnih, društvenih, sportskih, kreativnih. - Dali su sve od sebe kako bi ova Tamburaška noć zablistala – istaknula je načelnica te dodala da je udruge Općina ove godine poduprla s više od 52.000 eura. U zabavnom dijelu programa nema velikih komercijalnih estradnih imena.

-  To je zato što stvarno držimo do tradicije i jako smo tvrdoglavi po tom pitanju, ne damo svoju tamburicu i odlučili smo je koristiti sva tri dana kako bismo ljude podsjetili koliko je važno biti ponosan na svoj kraj. Hvala Županiji koji nas svake godine podupire, i to sve više. Za sve nagrade koje se dodjeluju tamburašim sastavima, sponzor je KZŽ. A realizirali smo i ideju koju smo dugo razrađivali, tako da je ove godine novost da je nagrada za prvo mjesto i odljev Zlatne tamburice u bronci. Županija je sponzor i autorstva i odljeva – rekla je ančelnica.  Autor je kipar Krešo Rod iz Zlatara, Ljevaonica Ulama iz Kumrovca je napravila odljev.

Popularizacija manifestacije

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je Županija pokrovitelj Zlatne taburice. - Ovo vrijedno umjetničko djelo će doći u ruke najboljih tamburaša koji će se predstaviti u Maču i vjerujem da će ta nagrada biti mamac u budućim godinama da se prijavi što više tamburaških sastava – rekao je župan te pohvalio odluku KUD – a i Općine da se ne ide s velikim estradnim imenima koja privlače veliki broj ljudi nego da se prednost da udrugama i čuvanju tradicije svog kraja.

– Siguran sam da ćemo, ovako jasnom vizijom kakvu ima načelnica i KUD, na 50. godišnici govoriti o čitavotjednoj manifestaciji i brojnim sastavima koji će se boriti za Zlatnu tamburicu i da ćemo je ponovno popularizirati – zaključio je župan.

 Predsjednik KUD – a Marko Sokolić predstavio je detalje manifestacije. Aktivnosti će se odvijati na nekoliko lokacija u užem centru Mača, a glavni sadržaji u šatoru kod nogometnog igrališta. Uvod u tamburaški tjedan je proštenje u crkvi sv. Margarete u Peršavesi. Kruna mnifestacije je natjecanje za Zlatnu tamburicu, održat će se u nedjelju 14. srpnja s početkom u 18.30 sati.

-Predstavlja se 5 tamburaških sastava iz Varaždina, Velike Gorice, Šenkovca, Belca i iz Donje Stubice. Nadam se da će u budućnosti biti još veći odaziv. Zabavaljaju nas prošlogiošdnji pobjednici Sedef, a pripremamo i bogatu tombolu s preko 100 nagrada – rekao je Sokolić. 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook