Prethodni članak
Sljedeći članak

[VELIKI JUBILEJ] Počelo dvadeseto izdanje Tabor film festivala koje u četiri dana donosi stotinjak filmova i premijera


Otvoreno je večeras 20. izdanje Tabor film festivala. Prve od četiri večeri festivala, koji se sa zavidno dugačkom tradicijom održava u dvoru Veliki Tabor u Desiniću, prikazano je nekoliko kratkometražnih filmova međunarodne konkurencije.

U četiri festivalska dana različitih sadržaja neće nedostajati. Naći će se tu retrospektive prošlogodišnjih pobjednika, a u glavnom dijelu programa filmovi iz više od 30 zemalja, od Čilea, Meksika, Tunisa, Katara, Japana, većina se po prvi puta prikazuje u Hrvatskoj.

 – Prikazat ćemo više od 100 filmova iz više od 30 zemalja. Dolazi nam jako puno gostiju te bogata filmska domaća i međunarodna konkurencija i Zagorje zaista može biti ponosno na ovaj festival koji slavi ovako veliku obljetnicu – rekao je prilikom otvorenja direktor festivala Marin Leo Janković.

Filmove koji će se prikazivati odabrao je umjetnički direktor festivala Ivan Ramljak. – Ove godine imamo tri svjetske premijere i 20 hrvatskih. Svjetske premijere su domaći filmovi koji se još nisu nigdje prikazivali. Uglavnom, tražim filmove koji imaju nešto novo, zanimljivo, drugačije, ali da su gledljivi, a ne neki eksperimenti. Često se desi da odaberemo i filmove koji u međuvremenu budu nagrađeni na drugim festivalima, pa tako i ove godine – rekao je Ramljak.

Zaštitni znak festivala je i popratni program, između ostalog u subotu navečer 'Noć žive publike', koju će voditi naš domaći glumac Matija Šakoronja. – Ove godine dopala me uloga voditelja, odnosno domaćina festivala. Ponosan sam kao Zagorec da imamo tako snažan festival u Zagorju, koji se održava već 20 godina – rekao je Šakoronja.

U programu 'Zagorski specijal' prikazat će se filmovi domaćeg filmskog entuzijasta Ivana Prežigala, a i ove je godine prisutna edukativna strana festivala. – Bit će tu prva edukativna profesionalna platforma u Krapinsko – zagorskoj županiji, a i šire, Tabor PRO, koja će ugostiti šest studenata iz regije koji će u suradnji s mentoricama i filmskim djelatnicima razvijati svoje prve profesionalne kratkometražne filmove, potom ih predstaviti žiriju koji će imenovati pobjednika – najavila je izvršna direktorica festivala Sabrina Herak Smoković.

Srce festivala svake su godine i kamperi koji kampiraju oko dvorca i kreiraju dobru atmosferu, uz što dolazi i glazba i zabava, što i jest bit samog festivala. Tako će u glazbenom programu koncert održati osječki indie sastav Čuvarkuća i zagrebački audio – vizualni kolektiv Pseća plaža te brojni DJ umjetnici. U svakom slučaju, osim stotinjak kratkometražnih filmova, u prelijepom ambijentu dvorca moći ćete uživati i u glazbi.

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook