Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku je 6. Umjetnička kolonija u Kumrovcu: Vuk, žabac i kraljica novonastale su atrakcije koje će krasiti šetnicu u Park šumi Dubrava


U organizaciji Udruge "Inicijativa za razvoj Kumrovca" u tijeku je VI. Umjetnička kolonija u Kumrovcu.

Sudionici su slikari i kipari iz Hrvatske i Slovenije. Otvorenju su prisustvovali načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt i voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun Gadža, dok umjetnica Maja Vukina Bogović predvodi slikarske sudionike kolonije. - Za kulturni program pobrinula se Etno udruga Zipka.

Vuk, žabac i kraljica novonastale su atrakcije koje će krasiti šetnicu u Park šumi Dubrava čije se otvaranje očekuje uskoro

Niti izrazito kišovito vrijeme nije omelo umjetnike iz Hrvatske i goste iz susjedne Slovenije, njih ukupno desetak, koji su se od četvrtka do subote okupili u Kumrovcu kako bi stvorili umjetnička djela s namjenom da budu izložena u Kumrovcu kao dodana vrijednost kulturnim i turističkim sadržajima kumrovečkog kraja. Umjetnici s motornim pilama istaknuli su se još jednom stvorivši u drvu likove iz bajki, dok su se slikari okupljeni u Udruzi „Oton Iveković“ pozabavili motivima starih kumrovečkih hiža i drugih objekata koji Kumrovec čine prepoznatljivim u cijelom svijetu.

Umjetnici s motornim pilama tri su dana oblikovali svoje skulpture u hrastu u čemu ih nije omela niti kiša koja je neprestano padala još od četvrtka. Gosti iz Slovenije Alojz Grabrovec i Jože Smrkolj, zajedno uz našeg Klanjčana Željka Ilića, podarili su Kumrovcu još tri vrlo vrijedna umjetnička djela u drvetu. – Kiša pada već tri dana, no kad osjetiš miris drveta i zvuk motorne pile zaboraviš na sve probleme koji te prate. Za naše skulpture ne treba neki posebni nacrt, sve radimo iz glave. Ovogodišnja tema koju su organizatori stavili pred nas bili su likovi iz bajki i nadamo se da smo stvorili lijepe skulpture na radost mještana Kumrovca i njihovih posjetitelja – složni su ovi osebujni i originalni umjetnici koji su još jednom pokazali svoj veliki talent i veliko srce budući da su kao svi i ostali sudionici kolonije svoje djela podarili Kumrovcu.

„Slikarske motive Kumrovca izložit ćemo u Centru za posjetitelje kako bi se svi mogli osvjedočiti da u svojoj okolini imamo dobre umjetnike koji mogu napraviti lijepa umjetnička djela“

Unatoč lošem vremenu odazivom umjetnika i stvorenim umjetničkim djelima zadovoljan je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt: – Imamo jednu ugodnu i toplu atmosferu kojoj dodatnu vrijednost daju novonastali kipovi likova iz bajki za Park šumu Dubrava, kao i slikarski motivi samog Kumrovca. Nastale slike su fascinantne i lijepo ih je vidjeti izložene, tako da ih u jednom bližem razdoblju namjeravamo izložiti u Centru za posjetitelje i otvoriti izložbu za sve željne dobre umjetnosti da vide da u svojoj okolini imamo dobre umjetnike, samouke ljude koji mogu napraviti lijepa umjetnička djela. Tu se moram zahvaliti „Inicijativi za razvoj Kumrovca“, našoj udruzi koja se vrijedno brine da se naša kultura ne zaboravi i zajedno s Općinom nastoji osmisliti i prezentirati nove sadržaje za sve posjetitelje Kumrovca. Također, zahvaljujem i udruzi Oton Iveković iz Klanjca s kojom stvarno dobro surađujemo i njihovoj voditeljici Maji Vukina Bogović – zadovoljan je još jednom uspješno provedenom umjetničkom kolonijom načelnik Šplajt.

 


Kolonija traje do nedjelje, pa vas pozivamo da posjetite koloniju i upoznate umjetnike kod Hostela Kumrovec – kažu organizatori, koji najavljuju i ‘Dječju likovnu koloniju’, koja će se održati sljedeći vikend u Muzeju Staro selo Kumrovec.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook