Prethodni članak
Sljedeći članak

Prva nagrada Krapinčanki Davorki Plukavec za pjesmu ''Liepe dečke bum zasadila''

U Vrbovcu je održan recital kajkavske poezije ''Stara lipa''


Održan je treći recital kajkavske poezije „Stara lipa“ u predvorju OŠ Marije Jurić Zagorke u Vrbovcu, a u organizaciji Udruge „Osebunjek“iz Vrbovca.

Na natječaj se prijavio 61 autor sa 141 pjesmom, za zbornik recitala odabrano je 60 pjesama.
Na ovom recitalu svoje radove poslalo je 10 zagorskih pjesnika. Prvu nagradu na ovogodišnjem recitalu dobila je, odnosno podijelila je Davorka Plukavec iz Krapine sa pjesmom „Liepe dečke bum zasadila“ sa Ljerkom Pukec iz Zagreba sa pjesmom „Pievci šari“. Drugu nagradu podijelili su Đurđa Vukelić Rožić iz Ivanić Grada i Tomislav Ribić iz Varaždina, a trežu nagradu podijelili su Tibor Martan iz Mađareva i Ivan Picer iz Sigeteca Dravskog.

U zbirku recitala ušli su i ostali zagorski pjesnici: Katarina Kunštek iz Huma na Sutli sa pjesmom Namram ti duojti na imendan, Mirjana Mikulec iz Oroslavja sa pjesmom Zibanje, Mirjana Križanović iz Stubičkih Toplica sa pjesmom Za pucicu pod gunjem, Vladimir Šenjug iz Poznanovca sa pjesmom Suha prašina, Marija Hlebec iz Krapine a pjesmom Čuvli zviezde i sa pjesmom Još Naviek, Darko Raškaj iz Lobora sa pjesmom Na zrakami tvojuga osmeha, Dragica Reinholz iz Zlatara sa pjesmom Gusan, Vladimir Šuk iz Oroslavja sa pjesmom Kipci čez 4 godišnje cajte iliti:“Quatrostagione-ne“ popiefka, i Magdalena Blagec iz Donje Stubice sa pjesmom Dedekove gorice.
Recital su u glazbenom dijelu svojim izvedbama upotpunili Ivana Matuna i Hrvoje Herček, a gošća recitala bila je hrvatska književnica Božica Brkan.

I ovogodišnji recital kajkavske poezije „Stara lipa“ održan je pod pokroviteljstvom Grada Vrbovca i Hrvatskog sabora kulture.

I. mjesto Davorka Plukavec (Krapina)

Liepe dečke bum zasadila

Pri murvi na briegu stara hižica stoji.
Na krovu čriep tuj i tam teri fali.
Rafung se nakrivil, pak se još drži,
Žljebof znad ganjka male fali i deskof takaj več ni.
Vrata se bez jakuga treska ne otpiraju.
Panti su herjavi i lozni, obloki zamusani.
Okrenem se od hižice
A Strahinjčica kak je duga i široka pred me se prestere ciela.
Zaprem oči i širom otprem ruke, morti bi cielu h njedra prijela.
Duhu zemlje dišim.
Poslušam oratje dole proti tranikam.
Štefa, Bara, Roza, Ljuba.
Aajd Vista, Beba… hood, hood…
Pomaljaju se polehko drvena kola z klanca.
Nič bez živine, bez blaga.
Žilavi, dragi ljudi. Korenika.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook