Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi koncert u Zaboku. Gostuje "Projekt Lazarus"


Pučko otvoreno učilište Zabok i Matica umirovljenika krapinsko-zagorske županije pozivaju na koncert Ansambla "Projekt Lazarus", u utorak, 2. srpnja 2024. u 18:00, u Gradska galerija Zabok, Zivtov trg 10/I

PROGRAM

Ivan Lukačić: Sacrae Cantiones (Venecija, 1620.)

Canite et psallite

Sancta et immaculata

Nos autem

Quam pulchra es

Ivan Šibenčanin: Laudate pueri (Torino, cca. 1670.)

Vinko Jelić: Parnassia militia (Strasbourg, 1622.)

Audivi vocem

Domine Dominus noster

Bone Jesu

Francesco Sponga Usper: Salmi vespertini (Venecija, 1627.)

Expectans expectavi

In Convertendo

Damjan Nembri: Brevis et facilis psalmorum (Venecija, 1641.)

Magnificat

ANSAMBL "PROJEKT LAZARUS"

Darijan Ivezić, umjetnički voditelj

Daniela Perosa, sopran

Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran

Siniša Galović, tenor

Robert Palić, bas

dr. sc. Martina Mičija Palić, umjetnička suradnica i korepetitorica

HRVATSKI GLAZBENI CENTAR I ANSAMBL "PROJEKT LAZARUS"

U okviru udruge "Hrvatski glazbeni centar" (koja je osnovana 2003. godine), na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje profesionalni ansambl pod nazivom "Projekt Lazarus", iza čijega se neobičnog imena krije glavni cilj njegovog djelovanja – revitalizacija hrvatske glazbene baštine, što se pokušava postići istraživanjem, promocijom te prezentacijom hrvatskih glazbenih djela.

Ansambl "Projekt Lazarus" osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana (ili se pak rijetko izvode), kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi. U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika ponajprije hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom korpusu, glazbenici "Projekta Lazarus" izvode djela renesansnih, baroknih, ali i modernih kompozitora, čija su ostavština visokovrijedna, jedinstvena umjetnička ostvarenja. "Projekt Lazarus" je ostvario značajan broj koncertnih nastupa, od kojih posebno izdvajamo sudjelovanje na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču u St. Peterskirche 2016. godine, zatim projekt "Putevima Damjana Nembrija" u okviru kojega smo nastupili na VII. međunarodnom festivalu "Gaetano Callido" u Veneciji, tri uzastopna nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018. i 2019, kao i tri uzastopna nastupa na međunarodnom Festivalu Seviqc u Brežicama 2018., 2019. i 2020. godine. Ansambl "Projekt Lazarus" je, promovirajući hrvatsku glazbenu baštinu, nastupao u Rimu, Bernu, Münchenu, Strasbourgu, kao i drugim gradovima Hrvatske i Europe.

DARIJAN IVEZIĆ rođen je 1990. u Novskoj, gdje završava Srednju glazbenu školu (2007. smjer klavir te 2009. teorijski smjer). Godine 2014. završava studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi mo. Uroša Lajovica. Dobitnik je Rektorove nagrade 2010. godine (za autorski projekt "DuLuM") te Dekanove nagrade 2012. godine (kao asistent dirigenta u međuakademskoj produkciji Bizetove opere "Carmen"). Godine 2013. u okviru Muzičkog biennala Zagreb dirigira izvedbom opere "Slavuj" Igora Stravinskog. Od godine 2016. nastavlja suradnju s Muzičkom akademijom kao naslovni asistent na III. Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke, gdje u ožujku 2020. ostvaruje i premijeru međuakademske produkcije opere "Pepeljuga" Julesa Masseneta kao dirigent. Od 2013. godine član je Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje od 2015. godine radi kao Umjetnički voditelj studija uloga. Kao asistent dirigenta u HNK je ostvario 10 naslova, od kojih izdvajamo opere "Sicilijanske večernje", "Don Carlos", "Madame Butterfly" i "Turandot", koncertnu izvedbu "Gurre-Lieder" Arnolda Schönberga i dr. Dirigirao je izvedbama opera "Don Pasquale", "Mimi" i "Ekvinocij". Od rujna 2019. godine članom je minhenskog kazališta Staatstheater am Gärtnerplatz. Kao pijanist i korepetitor stalni je suradnik vokalnih solista poput Rebeke Lokar, Tomislava Mužeka, Dunje Vejzović, Ljubomira Puškarića, Evelin Novak i dr. Kao asistent dirigenta surađivao je s mnogim dirigentima kao što su Nikša Bareza, Ivan Repušić, Loris Voltolini i Elio Boncompagni. Kao aranžer i dirigent surađuje i sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije te Zborom Hrvatske radiotelevizije, s kojima ostvaruje svoj debi u prosincu 2019. Sudjelovao je na međunarodnim natjecanjima u Liègu 2017. te Beogradu 2019. godine, gdje osvaja Posebnu nagradu za najbolju izvedbu operne arije. Umjetnički je voditelj i dirigent dvaju ansambala: vokalnog ansambla "Projekt Lazarus" te komorne trupe "Opera bb" (dvije operetne premijere: "Vesela udovica" 2017. i "Šišmiš" 2019. godine). S ansamblom "Col legno" od 2014. do 2018. godine ostvaruje gostovanja na mnogim festivalima u Zagrebu i Hrvatskoj.

Koncert će biti organiziran u suradnji sa Maticom umirovljenika Krapinsko-zagorske županije, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook