Prethodni članak
Sljedeći članak

Čovjek napisao gradskoj službenici da je nesposobna. Kažnjen je sa 100 eura

  • Sud ilustracija presuda

    Foto: Ilustracija/ Duško Jaramaz/ Pixsell


Sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Splitu kaznila je Baldu Đanovića iz Geta (kvart u samom centru Splita) najstrožom mogućom kaznom od 100 eura za vrijeđanje voditeljice Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu, piše Dalmatinski portal. Prekršaj je počinjen u vezi s vršenjem službe i obavljanjem poslova iz djelokruga rada njenog radnog mjesta.

Đanović joj je poručio da je jedna od najnesposobnijih za koje zna da su uhljebljeni na gradskoj sisi i da se jednostavno preuhljebi u Čistoću, "zaduži metlu i škovaceru i napokon krene raditi nešto za što je sposobna".

Poslao joj je i dopis u kojem ju je nazvao "trla baba lančicom", nesposobnom i potkapacitiranom, čim je počinio prekršaj članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zaključio je sud.

Optužni prijedlog podnijela je splitska policija. Sud je izdao prekršajni nalog kojim je Đanović kažnjen s 380 kuna, no na to je uložio prigovor pa je došlo do suđenja.

Đanović je na suđenju potvrdio da je napisao dopise, ali smatra da se ne radi o vrijeđanju i omalovažavanju, dapače, smatra da voditeljica Odsjeka ima pozamašna primanja ne radeći u službi ono za što je plaćena. Zatražio je da se dovedu njeni šefovi i da mu oni kažu zašto ne radi posao za koji je plaćena.

Kaže kako je on treća generacija koja živi u Getu i zato misli da voditeljica Odsjeka svojim neradom čini štetu i njegovim susjedima, ocu, supruzi i djeci. Rekao je i kako će se i dalje boriti protiv nerada gradske službenice. Sporne citate smatra ukazivanjem na činjenično stanje.

Saslušana je i prozvana voditeljica Odsjeka. Njoj nije jasno zašto je Đanović vrijeđa jer svoj posao obavlja korektno i savjesno te je za svaku godinu dobila ocjenu odličan.

Sutkinja je na kraju postupka zaključila da je Đanović ostvario obilježja citiranog prekršaja. To što on smatra da ovakve kvalifikacije nisu vrijeđanje i omalovažavanje, sud nije mogao prihvatiti.

"Ako je okrivljenik imao primjedbi na rad dotične, trebao je uputiti podnesak njenom šefu i objasniti zašto se ne slaže s radom dotične, a nije tako postupio. Okrivljenik je izjavio da gospođu i dalje smatra nesposobnom nakon što je saslušao njezin iskaz. Izjavio je kako nema primjedbi i pitanja, ali i dalje smatra da je nesposobna, što sud smatra daljnjim vrijeđanjem iste", stoji u presudi.

Đanoviću su kao olakotne okolnosti uzete obiteljske prilike, dok je otegotna bila prekršajna osuđivanost. Kaznu ne namjerava platiti.

"Odslužit ću ta dva dana u zatvoru", rekao je za Dalmatinski portal.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook