Prethodni članak
Sljedeći članak

Jeste li znali da je laminat izumio Hrvat, rođeni Zagrepčanin? Ovo je njegova priča


Velik broj Hrvata kroz povijest su svojim izumima zadužili svijet, a jedan od njih je svakako i Darko Pervan (76), koji glasi za najvećeg izumitelja u svijetu drvne industrije. Upravo je Pervan izumio vodoravni mehanički spoj, "click sistem" za povezivanje laminata, parketa, LVT-a i ostalih podnih obloga.

-Darko Pervan je jedan običan čovjek koji se zapravo ni po čemu posebno ne izdvaja od običnih ljudi. Neki događaji su usmjerili moj život, a sve ostalo je rezultat puno rada i truda – rekao je Pervan svojedobno hrvatskim medijima.

Pervan je inače rođeni Zagrepčanin koji za sebe kaže da je zapravo pravi Dalmatinac. Naime, otac mu je bio iz Splita, a majka iz Dubrovnika. Kad je imao osam godina, njegov otac odlučio je da se cijela obitelj preseli u Švedsku, gdje Darko od onda živi, iako često posjećuje Hrvatsku i ovdje provodi puno vremena.

Naime, Darkov otac je ondje trenirao njihovu olimpijsku plivačku reprezentaciju i nije planirao preseliti se zauvijek. Međutim, razbolio se pa je cijela obitelj otišla "na sjever".

U Švedskoj je završio strojarski fakultet te magistrirao ekonomiju. Kao mladić, radio je svakakve poslove prije nego li se zaposlio u jednoj velikoj švedskoj kemijskoj tvrtki. Njegovo znanje i stručnost vrlo su brzo došli do izražaja pa je postao i jedan od visoko rangiranih direktora.

-Ta tvrtka je, između ostaloga, proizvodila i laminate, ali ne za podove, nego za namještaj. Krajem 70-ih godina pojavile su se razne alternative tome proizvodu, tako da sam, razmišljajući što dalje raditi kako bismo osigurali opstanak tvrtke, predložio da proizvodimo laminat, ali za podove. U ožujku 1977. proizveli su prvu dasku laminata za podove, a vrlo brzo izgradili i prvu tvornicu za proizvodnju laminata – ispričao je za Moju Hrvatsku.

 U toj tvrtki ostao je još nekoliko godina i vodio niz uspješnih i profitabilnih projekata. No, nakon nekog vremena donio je odluku da radi za sebe i svoju obitelj.

-Tako sam zapravo krenuo u posao – istaknuo je Pervan.

Njegova tvrtka Valinge innovation AB rasla je iz godine u godinu, a kako se u budućnosti vidio u drvnoj industriji, imao je niz ideja koje je počeo patentirati.

Danas je u svijetu više od 1600 patenata njegove tvrtke od kojih je njih više od 1000 napravio sam. Drugim riječima, gotovo svi noviteti koji se danas proizvode u drvnoj industriji, posebice industriji podnih obloga, djelo je osobno Darka Pervana.

Tako je 1994., razmišljajući kako napraviti laminat otporan na vlagu, napravio zapravo i svoj najpoznatiji proizvod – click spoj laminat.

Samo licenca na taj proizvod, koji se danas proizvodi širom svijeta, njegovu poduzeću donijela je oko 800 milijuna eura neto.

Inače, Darko Pervan ulaže i u Hrvatksoj. Kupio je velik broj nekretnina na području Dubrovnika, koje uključuju: atraktivnu vilu "Kuća starog kapetana", ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, više građevinskih zemljišta u Dubrovniku, dvije kuće u povijesnoj jezgri Grada, tri povijesna zdanja u Slanome, kao i luksuzno uređena kuća u Čilipima koju je kupio od Tereze Kesovije te 17 luksuznih apartmana u novoizgrađenim vilama na predjelu Solitudo u Lapadu.

U rujnu 2016. kupio je drvnu industriju "Tehno drvo" s pogonima u Ogulinu i Bjelovaru. Promijenio je naziv poduzeća u "Bjelin", koja je izvedena iz imena gradova BJElovar i OguLIN. Potom je kupio i Spačvu te požeški Spin Valis.

Još članaka iz "Business"

Facebook