Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Petrovečki strojno sadio cjepove. Za 'nožno' gaženje angažirao trekkere

Nastavljajući obiteljski posao pokojnog oca Željka, mladi Tomislav krenuo u pomlađivanje svog vinograda


Poznati svetokriški obrt, odnosno, poljoprivredno gospodarstvo 'Vina Petrovečki', kojeg je 1995. godine utemeljio priznati zagorski vinar, nedavno preminuli Željko Petrovečki, već dugi niz godina u vlasništvu je Željkovog sina Tomislava Petrovečkog, koji danas sa suprugom Martinom nastavlja gotovo tri desetljeća dugu tradiciju uzgoja vinove loze, proizvodnje vrhunskih vina te domaćih rakija i likera.

Pomlađivanje

Svoj vinograd na Petrovečki bregu između Križanča i Mirkovca kod Svetog Križa Začretja, obitelj Petrovečki stvarala je, proširivala i dosađivala postepeno, da bi u jednom trenutku on dosegao brojku od čak 60 tisuća trsova. - Prvo je bilo većinom graševina, silvanac, rajnski rizling, bijeli, sivi i crni pinot. No, trs ima svoj optimalni vijek trajanja, tako da danas više nemamo 60 tisuća trsova jer sam 36 trsova povadio. Dakle, ostalo je 24 tisuće starih trsova, prošle godine sam posadio 7200 mladih trsova autohtonih sorti svetokriške beline i starohrvatske beline. Sad smo isto posadili 6 tisuća komada mladog, 3000 komada merlota i 3000 komada žutog muškata. Tako da trenutno imamo sveukupo oko 37 tisuća trsova, a u planu je i daljnje pomlađivanje vinograda, odnosno, vađenje starih trsova i sadnja mladih – ispričao nam je Tomislav Petrovečki.

Strojna sadnja

Budući da smo mladog svetogriškog vinara posjetili u njegovom vinogradu upravo za vrijeme sadnje tih novih 6000 trsova, posebno zanimljivo nam je bilo vidjeti da se mladi trsovi sade strojno. – Kao i prošle godine, za strojnu sadnju mladog vinograda angažirao sam ekipu iz Čakovca, odnosno, gospodina Dejana Košaka. Čovjek je uistinu pedantan, korektan i odlično odrađuje svoj posao. I za sve što ću ubuduće saditi, bez sumnje ću angažirati njega. Razmak između redova sad stavljam 230 cm, a od trsa do trsa 90 cm. Prije je razmak između trsova bio oko 50 do 60 cm, no kod nas je dosta problematična klima pa se grožđe češće kvari. Zato treba staviti veći razmak radi sigurnosti i prozračnosti, da se manje kvari. Naravno, bolest uvijek dođe, ali kad je prozračnije, brže se suši i manje se kvari. Jer ima manje vlage, što je jako važno – pojasnio nam je Tomislav.

Ozbiljni planovi

Mladi i poduzetni vinar, uz veliku, aktivnu pomoć svoje supruge Martine, ima velike planove za budućnost, kao i gotove projekte za izgradnju novog velikog podruma, kušaonice i vidikovca na svom Petrovečki bregu, za što se nada dobiti sredstva EU fondova i Ministarstva poljoprivrede. – Prijavio sam projekt na natječaj, no nisam na njemu prošao. Čekam sljedeći natječaj da ponovno prijavim svoj projekt. Jer želim pomladiti vinograd i na drugom bregu, te izgraditi objekt od 600 četvornih metara, dakle, 300 kvadrata podruma i 300 kvadrata kušaone na katu, a u budućnosti možda još jedan kat sa smještajnim kapacitetima. No, kod nas u Hrvatskoj sve to malo zapinje. U našoj državi je to katastrofa. Sve ovisi u kojoj si stranci. Ali, navikneš se na to. Mene ne smeta što si oni dijele novce međusobno, ali me srce boli što i meni ne daju da si i ja izgradim svoje  – uz smijeh nam je rekao Tomislav Petrovečki.

Sportska pomoć

Svoje proizvode, odnosno sva svoja vina i šest vrsta likera te sedam vrsta rakija, Tomislav i Martina prodaju većinom u Zagorju i Zagrebu, no, jedan dio prodaju i na jadranskoj obali. – Naravno, naše domaće miješano vino većinom se prodaje po ugostiteljskim objektima u Zagorju, ali butelje, likeri i rakije, osim u Zagorju, prodaju se velikim dijelom i van Zagorja – rekao nam je vlasnik 'Vina Petrovečki, koji je nakon strojne sadnje vinograda dobio i neobične te zanimljive pomagače. – Budući da sam redoviti sponzor 'Mala Erpenja Trekk-a', dečki iz Sportskog društva Mala Erpenja došli su mi u pomoć jer nakon strojne sadnje trsova treba malo prigaziti zemlju oko njih. I eto, ja sam ih pozvao i oni su odmah pristali, došli i pomogli gaziti. To im je odmah bio i dobar trening – ispričao nam je mladi svetokriški vinar, Tomislav Petrovečki.

Kako je izgledala strojna sadnja vinograda pogedajte u videu:

Još članaka iz "Business"

Facebook