Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ukoliko mjere budu učinkovite nadamo se oporavku gospodarstva krajem prve polovice 2021.'

Vetropack Straža iz Huma na Sutli dobitnica je Zlatne kune za najbolju veliku tvrtku u Hrvatskoj


Vetropack Straža perjanica je hrvatskog izvoza i jedan od vodećih proizvođača staklene ambalaže. Naš gospodarski div ovih je dana primio nagradu Hrvatske gospodarske komore za najuspješniju tvrtku. Direktor Tihomir Premužak u razgovoru otkriva kakve je posljedice korona ostavila na njihovo poslovanje, kada predviđa oporavak gospodarstva i povećanje kapaciteta novom investicijom

Vetropack Straža dobitnica je Zlatne kune za najbolju veliku tvrtku u RH. Kažu da je to Oskar u hrvatskom gospodarstvu. Što znači ova nagrada tvrtki?

PREMUŽAK: Ovo je najbolje priznanje za sve Stražarce, za našu tvornicu stakla koja ove godine slavi 160. obljetnicu postojanja. Nagrada nam je stigla u pravom trenutku, kao dodatni poticaj da prebrodimo ovu tešku godinu i da se, jednom kad sve ovo završi, svi zajedno fukusiramo na ostvarenje planiranih ciljeva. Ponosni smo što je Zlatna kuna došla baš u naš kraj jer pokazuje koliko su Zagorci vrijedni i stručni radnici.

Vetropack Straža kao najbolja velika tvrtka Zlatnom kunom je nagrađena uz ostalo i zbog proizvedenih više do milijardu boca i staklenki u 2019., od čega je gotovo 73 posto izvezeno. Staklena ambalaža doživjela je šok naglim zatvaranjem ugostiteljskih objekata, a neugodne su im bile i posljedice haranja korone u Italiji, jednom od najvećih Vetropackovih izvoznih tržišta. Kakvo je bilo poslovanje u korona uvjetima? Koliko ste zadovoljni ovom godinom?

PREMUŽAK: U ovu smo godinu ušli spremni nadmašiti ili barem ponoviti 2019., koja je po mnogim parametrima za Vetropack Stražu bila rekordna. No, u proljetnim mjesecima kad su zbog korone bili zatvoreni ugostiteljski objekti, prodaja staklene ambalaže drastično je pala. Srećom, plasman naših proizvoda tijekom ljetne sezone bio je iznad očekivanja čime smo donekle nadoknadili pad prodaje iz prvog dijela godine. Nalazimo se usred drugog vala, a najnovije mjere opet su zahvatile HoReCa područje koje uvelike diktira plasman naših proizvoda. Unatoč tim otežanim uvjetima poslovanja, poslovnu ćemo godinu ipak završiti s održivim rezultatom.

 Kako ste Vetropack prilagodio novim mjerama i poslovanju u novom normalnom?

PREMUŽAK: Prateći u medijima sve one vijesti iz Kine i nama susjedne Italije, krizni tim poduzeća već je na samom početku godine uveo potrebne mjere i izradio nekoliko mogućih scenarija za neometano odvijanje naših radnih procesa. Naši su zaposlenici svojim odgovornim ponašanjem i dodatnim angažmanom doprinijeli prevladavanju ove teške situacije. U tvornici se ovih dana privodi kraju remont peći za obojeno staklo, kojem je prethodio niz infrastrukturnih projekata. Riječ je o najkompleksnijoj i najvećoj investiciji u Stražinoj povijesti čija provedba ni u ovakvim prilikama nije zaustavljena. Ponosan sam na svoje suradnike, pogotovo projektni tim koji je i u ovim izvanrednim okolnostima uspješno organizirao sve potrebne radove.

Koliko imate zaposlenika? Kolika je prosječna plaća zaposlenih u Vetropacku?

PREMUŽAK: U Vetropack Straži zaposleno je 650 ljudi. Prosječna plaća je znatno iznad državnog prosjeka.

Mogu li vaši zaposlenici očekivati kakvu novčanu nagradu s obzirom da je tvrtka prepoznata kao najbolja? Kolike će biti božićnice?

PREMUŽAK: Stražarci će uz plaću za prosinac dobiti i nagradu/božićnicu u iznosu od 5600 kuna neto.

Planovi i investicije za 2021.? Vaša prognoza za oporavak gospodarstva?

PREMUŽAK: Početkom godine planiramo pustiti u rad novu peć za proizvodnju obojenog stakla čime ćemo povećati postojeće kapacitete. Teško je iz današnje perspektive davati ikakve prognoze o plasmanu naših proizvoda. Vetropack Straža gotovo tri četvrtine proizvodnje izvozi, najviše u države regije i u Italiju. A s obzirom na to da smo svi u manje-više identičnoj situaciji i da poslovanje svih država i branši ovisi o tijeku pandemije COVID-19, možemo se samo nadati da će širenje zaraze u prvim mjesecima 2021. jenjati, odnosno da će se učinkovitim cijepljenjem stanovništva već u proljeće staviti pod kontrolu. Nadam se da će sve daljnje mjere stožera biti pravovremene i učinkovite, da će se u njihovoj primjeni naći optimalna ravnoteža između očuvanja zdravlja ljudi i funkcioniranja gospodarstva. U tom bi se slučaju hrvatsko gospodarstvo počelo oporavljati već krajem prve polovice iduće godine., a vratilo bi se na razinu iz 2019. tijekom 2022. Svi se mi moramo prilagoditi novim vremenima, uprijeti iz sve snage i sačuvati optimizam. Osobno vjerujem da će ta dobra vremena uskoro i doći.

Tihomir Premužak i Luka Barilović

 

Još članaka iz "Business"

Facebook