Prethodni članak
Sljedeći članak

U EU-u uskoro zakon kojim će se uvesti univerzalni punjač?

Smatra i da će univerzalni punjač pomoći postizanju ciljeva Zelenog plana...


Europski parlament je na plenarnoj sjednici u srijedu usvojio stajalište o univerzalnom penjaču za mobilne telefone i druge uređaje  i time otvorio put pregovorima  s državama članicama o konačnom obliku zakona koji bi trebao olakšati život potrošačima i smanjiti e-otpad.  Zakonom se predlaže da svi manji elektronički uređaji budu opremljeni USB-C utorom bez obzira na to tko proizvodi uređaj, a jedina iznimka bili bi uređaji čije su dimenzije premalene za ovaj utor, poput pametnih satova, uređaja za praćenje zdravlja i neke sportske opreme.

Nova pravila bi također prisilila američkog proiozvođača Apple, koji pruža najveći otpor univerzalnom punjaču, da redizajnira svoj iPhone koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

EP želi uvesti i obvezu označavanja uređaja posebnim naljepnicama s kojih će potrošači moći saznati više o opcijama punjenja i kupuju li uređaj s punjačem. Ovim potezom bi se, smatraju zastupnici, izbjegle zabune pri kupovini uređaja i  nepotrebno gomilanje punjača koje potrošači uglavnom već imaju kod kuće.

Alex Saliba, eurozastupnik iz redova socijalista i glavni izvjestitelj Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), kazao je da potrošači ne iskoriste jedan od tri punjača stavljena na tržište.

Smatra i da će univerzalni punjač pomoći postizanju ciljeva Zelenog plana, ponovnom korištenju stare elektronike, uštedjeti novac te smanjiti nepotrebne troškove i probleme za potrošače i proizvođače. “S pola milijarde punjača za prijenosne uređaje koji se isporučuju u Europu svake godine, a koji proizvedu 11.000 do 13.000 tona e-otpada, jedinstveni punjač za mobitele i druge manje elektroničke uređaje bi svima bio od koristi”, izjavio je Saliba.

Kako bi bili u korak s novijim tehnologijama, zastupnici Europskog parlamenta predlažu da Komisija uskladi rješenja bežičnog punjenja i u zakonodavstvo ugradi najprikladnije tehnologije ili relevantne standarde do 2026.

Osim velikih prednosti za građane, uvođenjem univerzalnog punjača predviđa se i smanjenje električnog otpada, kojeg se po Eurostatu u Europskoj uniji reciklira samo 40 posto.

Po procjenama, ovaj bi zakon građanima Unije mogao uštedjeti i do 250 milijuna eura godišnje te bi se smanjenjem proizvodnje i odlaganjem novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje.

Parlament se više od 10 godina zalaže za univerzalni punjač za prijenosne uređaje.

Iako su neke tvrtke uvele dobrovoljne inicijative koje su smanjile broj vrsta punjača, to je bilo nedostatno za postizanje ciljeva EU-a o smanjenju e-otpada.

Europska komisija predstavila je prijedlog o univerzalnom punjaču u rujnu 2021. Sad kada je Parlament finalizirao svoje mišljenje mogu započeti pregovori s državama EU-a o konačnom obliku zakona.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (S&D) procjenjuje da će trebati više od dvije godine za punu primjenu zakona jer se mora osigurati dovoljno vremena za prilagodbu proizvođača i ugradnju u nacionalna zakonodavstva, prenosi Hina

Još članaka iz "Business"

Facebook