Prethodni članak
Sljedeći članak

Toaletni papir poskupljuje do 30 posto, moguće i nestašice

Cijena 900 eura po toni skočila je na 1500...


Proizvođači higijenske papirne konfekcije povećali su, ili najavili povećanje, cijena za čak 20-30 posto, kažu izvori Lidera iz maloprodaje.

Tako je, navode, Delt papir podigao cijene 25. ožujka oko 19 posto, Zewa podiže cijene 23 posto od 1.travnja, Euro Rosa 24-29 posto od 5. travnja dok Violeta cijene diže 15-20 posto od 8. svibnja.

Iz Delt papira kažu da su, kao i njihovi konkurenti, podigli cijene od kolovoza prošle godine do danas gotovo 45 posto.

– Razlog je povećanje cijena sirovina, celuloze koja je od prosječne cijene od 900 eura po toni skočila na 1.500 eura po toni. Uz taj porast značajno je poskupio i materijal za pakiranje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cijenu na fakturu za prijevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cijene dizela. Prije početka rata drastično poskupljenje celuloze je uzrokovala cijena plina gdje su naši dobavljači plaćali cijenu prije od 11-16 eura po MW/sat-u  koja je skočila do 90 eura. Naime, prilikom tzv. kuhanja celuloze i samog postupka dobivanja papira iz celuloze potrebna je velika količina energije, tehnologija tvornica papira se bazira na energiji dobivenoj iz plina – kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor Delt papira.

Još članaka iz "Business"

Facebook