Prethodni članak
Sljedeći članak

Što je danas isplativo studirati?

Ekonomisti, pravnici, novinari, profesori hrvatskog jezika i tjelesnog godinama traže posao, dok na birou gotovo da uopć


Ekonomisti, pravnici, novinari, profesori hrvatskog jezika i tjelesnog godinama traže posao, dok na birou gotovo da uopće nema liječnika specijalista i prosesora iz prirodne grupe predmeta.

Što je danas isplativo studirati, odnosno nakon završetka kojih fakulteta se može naći posao, a koja je diploma, na žalost, put prema birou ili slabo plaćenim poslovima?

Tema je, naravno, kompleksna i jednostavnog odgovora nema, s obzirom na različite afinitete, kao i to da omjer uloženog i dobivenog nije uvijek najpravedniji jer završavanje zahtjevnog fakulteta često ne jamči adekvatno plaćen posao.

Usporedbom podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i analizom tržišta rada portala Moj posao, Slobodna Dalmacija je pokušala barem malo približiti odgovor.

Dakle, da na birou gotovo uopće nema liječnika specijalista, zbog čega neke bolnice muku muče s popunjavanjem nedostajućeg kadra, kao i da tržište rada vapi za profesorima iz prirodne grupe predmeta, posebice matematike, fizike i informatike.

Toga kadra na Zavodu gotovo i nema, zbog čega škole imaju problema s organiziranjem nastave, a iznimno loše stanje je, primjerice, u Zadru, gdje je početkom godine profesora matematike tražilo 15 škola, ali na Zavod se već nekoliko godina nije prijavio ni jedan nezaposleni stručnjak koji bi mogao ili želio predavati u školi.

Analitičari takvo stanje tumače time što je riječ o teškim fakultetima, a plaća koja se nudi u prosvjeti i nije baš velika, pa studenti radije odaberu inženjerski smjer.

Podaci sa Zavoda govore kako profesori općenito kratko borave na birou jer je njihova stopa zapošljavanja visoka, a iznimka su, prema statistici s kraja svibnja, jedino profesori hrvatskog jezika i tjelesne i zdravstvene kulture koji su se svrstali na crnu ljestvicu deset zanimanja kojih je najviše u evidenciji Zavoda.

Na toj ljestvici su se, iznenađujuće, našli i diplomirani inženjeri elektrotehnike, koji su donedavno lako nalazili posao.

Kad steknete ova zvanja, teško ćete do posla:

1. diplomirani ekonomist
2. diplomirani pravnik
3. novinar
4. diplomirani ekonomist za financije
5. profesor hrvatskog jezika
6. voditelj nabave i prodaje
7. profesor tjelesne i zdravstvene kulture 8. diplomirani ekonomist za marketing
9. diplomirani inženjer elektrotehnike
10. diplomirani ekonomist menadžmenta

Još članaka iz "Business"

Facebook