Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže nam 350 tona novca! HNB će prevoziti blindiranim vozilima novčanice eura, zna se otprilike kad i kome

Hrvatska će stotine tona novčanica i kovanica posuditi o 'jedne nacionalne banke iz eurozone', kojoj će gotovinu narednih godina i vratiti


Hrvatska narodna banka do kraja rujna sa svim će bankama sklopiti ugovor o predopskrbi nakon čega kreću u proces predopskrbe banaka novčanicama eura koje će one zatim dalje od listopada distribuirati velikim poslovnim subjektima, objavio je Jutarnji list.

U HNB-u su im potvrdili da će tijekom predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati oko 350 tona novčanica eura, posuđenih od jedne nacionalne središnje banke iz eurozone. Hrvatska bi posuđene novčanice trebala vratiti tijekom sljedećih nekoliko godina.U prijevozu gotovine koristit će se blindirana vozila. Zakonom o uvođenju eura predviđeno je da u predopskrbi HNB novčanice eura prevozi vlastitim specijalnim vozilima uz pratnju policije, a kovanice će se prevoziti neobilježenim vozilima.

Sve novčanice i kovanice eura koje tvrtke i građani nabave u predopskrbi, trebaju se čuvati odvojeno od ostalih novčanica i kovanica eura kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije službenog uvođenja eura 1. siječnja 2023.

Jutarnjem listu su iz HNB-a objasnili: "Za predopskrbu će se koristiti svi apoeni novčanica eura serije 2 'Europa' koja uključuje 5, 10, 20, 50, 100 i 200 eura. U optjecaju nakon 1. siječnja 2023. nalazit će se i svi apoeni prve serije novčanica eura, koja uključuje apoene od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, dakle ukupno 13 različitih novčanica eura."

HNB bi s predopskrbom banaka novčanicama eura trebao početi najranije četiri mjeseca prije dana uvođenja eura, a kovanicama, najranije tri mjeseca prije uvođenja eura. Prvo se provodi posredna predopskrba gotovim novcem eura velikih poslovnih subjekata od strane banaka. Taj dio kreće od početka listopada nakon što HNB do kraja rujna sa svim bankama potpiše ugovor o predopskrbi.

Još članaka iz "Business"

Facebook