Prethodni članak
Sljedeći članak

Sindikati traže 13. plaću za 230 tisuća radnika u javnom sektoru

Dobili su 1.500 kuna regresa, a čeka ih isti iznos božićnice...

  • Dubravka Petric/PIXSELL - novac

    Dubravka Petric/PIXSELL


Vlada je zapo­čela pre­go­vore sa sin­di­ka­tima jav­nog sek­tora o novom temelj­nom kolek­tiv­nom ugo­voru jer pos­to­jeći istječe ove godine. To je ključni doku­ment koji, nakon Zakona o radu, regu­lira mate­ri­jalna prava zapos­le­nih u jav­nom sek­toru i na njega se osla­njaju ostali sek­tor­ski ugo­vori. Kon­kretni raz­go­vori o pla­ćama za iduću godinu još nisu počeli, ali kako Večernji list doz­na­je iz sin­di­kal­nih izvora, oni će na njih stići s usu­gla­še­nim zah­tje­vom da im se iduće godine isplati tri­na­esta plaća! Kon­kretno, traže da svaki od pri­bližno 230 tisuća zapos­le­nih u jav­nom sek­toru iduće godine umjesto božić­nice od 1500 kuna dobije jednu plaću koja bi se vodila kao tri­na­esta plaća. Taj zah­tjev prav­daju slič­nom prak­som u mno­gim europ­skim zem­ljama gdje je 13. plaća, a ne neo­po­re­ziva božić­nica kao kod nas, uobi­ča­jena. U Aus­triji se, na pri­mjer, ispla­ćuje i 14. plaća. Zapos­leni u jav­nom sek­toru ove su godine dobili 1500 kuna regresa, a u pro­sincu ih oče­kuje isti iznos božić­nice. Prema zah­tje­vima sin­di­kata, spo­me­nuti iznos regresa zadr­žao bi se i dalje, ali bi se božić­nica tre­bala pre­tvo­riti u 13. plaću, iden­tičnu osta­lim pri­ma­njima zapos­le­nih u jav­nim i držav­nim služ­bama. Pro­sječne plaće u osnov­nim ško­lama iznose oko 7800 kuna i ove su godine porasle gotovo devet posto u odnosu na prošlu, u sred­njim ško­lama plaće su oko 8000 kuna, a na fakul­te­tima oko 11 tisuća kuna i u godini dana pove­ćane su 8 do 9 posto.To je gotovo dva puta brži rast plaća u odnosu na pro­sjećne plaće u zem­lji i na razini su rasta plaća u naj­di­na­mič­ni­jem IT sek­toru.

Sin­di­kati se još usu­gla­ša­vaju oko osno­vice, zasad se ne spo­mi­nje neki pos­to­tak, te bi pred Vladu i minis­tra Marića mogli izići sa zah­tje­vom da pri­ma­nja u jav­nom sek­toru tre­baju pra­titi kre­ta­nje plaća u real­nom sek­toru. Ukupno su bruto plaće u državi u prvih devet mje­seci ove godine pove­ćane 3,9 posto, no glav­ninu tog rasta povu­kao je javni sek­tor. Naj­brži rast plaća u nedr­žav­nom sek­toru imao je IT sek­tor te ugos­ti­telj­stvo i turi­zam, donosi Večernji list.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program