Prethodni članak
Sljedeći članak

REKORDERI SJEVERA Krapinsko-zagorska županija ima najveći skok u broju zaposlenih!

Podaci su to HZMO – a za proteklih 10 godina


Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je prve podatke o ukupnom broju osiguranika potkraj listopada: njih je danas oko 1,59 milijuna, što je oko 41.500 više nego na kraju istog mjeseca lani.

„Ako se broj osiguranika usporedi s istim razdobljem 2019. godine, odnosno godinom prije pandemije, tada je zabilježeno oko 19.400 osiguranika manje nego danas“, navodi HZMO u svojem kratkom izvještaju.

HZMO u svojim svojim statističkim evidencijama navodi osiguranike kod pravnih i fizičkih osoba te osiguranike obrtnike, poljoprivrednike, osiguranike samostalnih profesionalnih djelatnosti. Dakle, baš svi koji u proračun uplaćuju mirovinsko. Zanimljivo je i višegodišnje kretanje broja zaposlenih u županijama na sjeveru Hrvatske.

Od rujna 2012. do rujna 2021. godine Krapinsko-zagorska županija dobila je 5580 zaposlenih (ukupno osiguranika) više, Varaždinska ima oko 4800, a Međimurska županija oko 3540 više nego prije desetak godina. Početkom rujna, primjerice, Koprivničko-križevačka županija imala je ukupno oko 34.700 osiguranika, što je za 1200 manje nego u istom razdoblju 2012. godine.  Otprilike jednako loša je i Bjelovarsko-bilogorska županija s oko 1160 ukupno zaposlenih manje nego prije deset godina. Da je to doista podatak koji te županije treba prilično zabrinuti, pokazuju brojke ostalih županija na sjeveru u istom desetogodišnjem razdoblju. Čak je i najmanja i najnerazvijenija Virovitičko-podravska županija, koja je ove godine ostala bez šećerane Viro koja se ugasila, u tom razdoblju broj osiguranika podebljala za oko 820 osoba.

Ako se usporedi stanje u pandemiji – od rujna lani do rujna ove godine, vidljivo je da podravina raste uvjerljivo najslabije u regiji, Međimurje ima 1300 osiguranika više, Zagorje 1150, bjelovarski kraj 1000, a virovitički oko 640.

Broj zaposlenih u proteklih 10 godina (više/manje)

KRAPINSKO-ZAGORSKA

+5580

VARAŽDINSKA

+4883

MEĐIMURSKA

+3543

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

+817

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

-1164

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

-1194

Izvor: HZMO, rujan 2021.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program