Prethodni članak
Sljedeći članak

Prezentiran Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu

Prezentaciju je održala pomoćnica ministra Zdenka Lončar i voditelj odjela za klastere Goran Ševo....


Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija d.o.o., Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, organizirali su prezentaciju Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu pod nazivom „PODUZETNIČKI IMPULS“.  Prezentaciju je održala pomoćnica ministra Zdenka Lončar i voditelj odjela za klastere Goran Ševo.

Nazočnima su se obratili: župan Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, Sanja Mihovilić, direktorica HGK ŽK Krapina, a prisutni su bili i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Luka Čuljak, Helena Matuša zamjenica direktorice Zagorske razvojne Agencije, Mirjana Jurman Predstojnica HZZ, područnog ureda Krapina.

Župan Željko Kolar je istaknuo kako je u periodu od 2008./2009. zatvoreno 222 obrta, 2009./2010. godine 252 obrta, a u period 2013./2014. 11 obrta što znači da su konkretne  mjere ministarstva poduzetništva i obrta koje se provode unatrag nekoliko godina dale rezulatata. Velika su očekivanja od  "Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014." i upravo je s ciljem  što većeg iskorištavanja sredstava organizirano predstavljanje programa.
Bitan podatak jest da je 31.12.2013. u odnosu na 31.12.2012. bilo 3.9% ljudi manje na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na području KZŽ. KZŽ imala je veći proračun 2013. nego 2008. godine prije gospodarske krize, što znači i porast decentraliziranih sredstava i sredstva od poreza na dohodak. Istaknuo je i porast broja poduzeća i obrta koji pozitivno posluju za 0,5%, te suficit u izvozu na području KZŽ od 31 milijun američkih dolara. U KZŽ prije svega postoji ljudski potencijal, kvaliteta proizvoda, iskustvo i izvoznički orijentirano gospodarstvo.

Nakon kratkog obraćanja uslijedilo je izlaganje pomoćnice ministra poduzetništva i obrta Zdenke Lonačar koja je prezentirala sve mogućnosti "Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014."

 Za program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls  2014. planiran je ukupni proračun od 1,26 milijardi kuna. Naime, Poduzetnički impuls 2014. sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova Europske unije, a koji su Hrvatskoj postali dostupni njezinim članstvom u EU.

Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta. Prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna; drugi unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna; treći promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna; dok je za četvrti prioritet - lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.
 
U ovoj se godini, kako se ističe u prijedlogu programa, nastavlja s naglašavanjem učinkovitosti javnih sredstva tako što se dodjeljuje manji broj potpora veće prosječne vrijednosti, s uklanjanjem administrativnih prepreka, povećava se transparentnost i vidljivost javnih poziva, a posebna važnost daje se unapređenju sustava praćenja i procjene učinka dodijeljenih potpora.

Još članaka iz "Business"

Facebook

Životinja (uočena je divlja svinja) na autocesti A7 Orehovica-Šmrika između čvora SV. KUZAM i čvora DRAGA. Molimo korisnike za dodatan oprez.Zbog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila: -autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program