Prethodni članak
Sljedeći članak

Prema FINI u Zagorju je blokirano 494 tvrtki i 990 obrtnika

FINA je objavila podatke o tome koliko građana, a koliko pravnih osoba ima blokiran račun. Iako se na nacionalnoj razini brojke iz mjeseca u mjesec smanjuju, u našoj županiji broj blokiranih tvrtki i obrtnika raste


Da je standard hrvatskih građana poprilično nizak već je dugo vremena opće poznato. Isto je tako opće poznato da su hrvatske tvrtke i obrtnici sve zaduženiji te da teško podmiruju troškove poslovanja. Financijska agencija objavila je rezultate koliko građana, a koliko pravnih osoba ima blokiran račun. Te su podatke, s kraja ožujka ove godine, usporedili s onima iz prosinca 2011. godine.

Građani duguju 13,08 mlrd. kuna

Tako je, prema podacima FINA-e,  212,317 građana koji imaju blokiran račun s ukupnim iznosom duga od 13,08 milijardi kuna. No ipak, broj građana koji ima blokirani račun smanjio se u odnosu na veljaču za oko 6,500 ljudi, a iznos duga je manji za 770 milijuna kuna. Broj poslovnih subjekata koji su u blokadi jest 72,959, a njihov je ukupan dug 42,43 milijardi kuna.

Naravno da nas je zanimalo kakvo je stanje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Odgovorili su nam kako podataka za fizičke osobe po županijama i gradovima nemaju, no podijelili su s nama podatke za pravne osobe i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost.

Kada govorimo o pravnim osobama, u Krapinsko-zagorskoj županiji, prema najnovijim podacima, postoje 494 blokirane tvrtke s dugom od 695,149 tisuća kuna. Navedene se brojke odnose za datum 31. ožujak ove godine. Kada te podatke usporedimo s onima od 31. prosinca 2011. godine kada je bilo 493 blokiranih tvrtki s dugovanjem od 625,651 kuna, može se uočiti znatniji pad blokada i dugovanja.

Blokiranih obrta sve više

Obrti u našoj županiji poprilično su česta djelatnost, ali je i čest broj onih koji obrte zatvaraju zbog nelikvidnosti i dugova. Tako je, prema podacima FINA-e, čak 990 'blokiranih' obrtnika s dugovanjem od 256,971 tisuća kuna. Prema tim podacima s kraja ožujka, deset je više blokiranih obrtnika u odnosu na prosinac prošle godine kada je dugovanje iznosilo 232,928 kuna.

Čini se kako se u Hrvatskoj situacija popravlja, sudeći prema onome što čujemo iz FINA-e, no u našoj županiji brojke dugovanja sve više rastu. Prema riječima stručnjaka Marka Škreba iz PBZ koji je govorio na Gospodarsko - socijalnom vijeću KZŽ početkom svibnja, oporavak gospodarstva i financija očekuje se tek u toku 2014. godine dok će ova i sljedeća godina još uvijek biti obilježene krizom i minusima na računu.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program