Prethodni članak
Sljedeći članak

Postoje stvari koje nikad ne biste trebali raditi vašoj mački

Donosimo vam osam stvari koje ne biste trebali raditi kad je u pitanju vaša mačka


 

Ako imate mačku, dosad ste naučili da je riječ o veoma samostalnim životinjama. Same se čiste, a od vas traže samo osnovno, hranu, vodu, čistu posudu s pijeskom i puno ljubavi. Povremeno ih morate odvesti veterinaru, posebice ako se razbole, paziti na njih ako izlaze van te održavati njihove kandže i krzno. No postoje stvari koje nikad ne biste trebali raditi kad je u pitanju vaša mačka, kako piše portal Index.hr.

1. Nemojte pretpostaviti da se uvijek osjeća dobro
Mačke su prave majstorice u skrivanju bolova pa pripazite na neke znakove koji odaju kako se zaista osjećaju. Kako se glasaju, koliko energije imaju, kakav im je apetit, koliko spavaju, koriste li redovito posudu s pijeskom, kakav je njihov govor tijela, koliko se uređuju... Sve su to znakovi koji vam mogu odati kako se osjeća vaša mačka. Promjene u ponašanju mogu biti znak da se s vašom macom nešto događa.

2. Nemojte biti preglasni
Mačke su osjetljive na zvukove, pa ako odjednom postanete glasni vaša mačka mogla bi zaključiti da ste joj prijetnja te vas se početi bojati.

3. Nemojte je izlagati duhanskom dimu
Duhanski dim opasan je za sva bića, bilo ljudska, bilo životinjska. Vaše pušenje može izazvati zdravstvene probleme kod vaše mačke.

4. Nemojte joj ne dopuštati da osjeti eksterijer
Čak i ako je vaša mačka naviknuta samo na stan, postoje načini kako da je upoznate s prirodom. Možete ostaviti rolete toliko podignute da može proviriti van i udahnuti svježi zrak.

5. Nemojte ugasiti svjetla
Ako vas nema kod kuće, a sva svjetla su pogašena, vaša maca mogla bi se osjećati usamljeno i napušteno.

6. Nemojte preskakati male znakove pažnje
Ako ne brinete o krznu vaše mace, pogotovo ako je dulje, ono bi se moglo zaplesti. Pustite li da joj narastu kandže., mogli biste ostati bez tepiha i namještaja. Provjerite ima li nametnika, pogotovo ako se odjednom počne češati. Ignoriranje njenih problema moglo bi ih samo pogoršati.

7. Nikad se ne ponašajte kao da vaša mačka obožava samoću
Iako su neovisne, mačke ne vole da ih se ignorira. Ako planirate udomiti mačku, pobrinite se da imate vremena za nju, jer ona treba vašu pažnju.

8. Nemojte je kažnjavati
Vaše vikanje na nju i bacanje stvari vašoj mački neće biti jasno te neće postići svoj cilj, piše portal Index.hr.

 

 

Još članaka iz "Business"

Facebook