Prethodni članak
Sljedeći članak

Poslovno-stambena zgrada višemilijunska šteta, a ne uspjeh


Vijest da će Ministarstvo graditeljstva u humskoj ljepotici otkupiti sedam stanova za branitelje bacila je, samo nakraVijest da će Ministarstvo graditeljstva u humskoj ljepotici otkupiti sedam stanova za branitelje bacila je, samo nakratko, u drugi plan polemiku o prodajnoj cijeni četvornoga metra u poslovno-stambenoj zgradi na Brodu. Mr. Nikola Drašković, nestranački ekonomski stručnjak iz Huma na Sutli, kaže da se s humskim načelnikom razišao upravo zbog zgrade i zato je i napustio Općinsko poglavarstvo.

Malo matematike


– Prosječna je cijena kvadrata po kojoj Općina sada prodaje stanove samo nešto veća od 850 eura, a gradnju je Općina plaćala otprilike 1300 eura.

Ta je cijena isključivo političkim odlukama snižavana i uz malo znanja osnovnoškolske matematike razvidno je da je Općini samo na toj razlici napravljena šteta od 2,3 milijuna kuna – kaže N. Drašković i dodaje kako se još duguje veliki iznos izvođaču radova na zgradi, a i podmirivanje potraživanja drugih dobavljača i korisnika proračunskog novca nije u idealnom stanju. Ugledni humski ekonomist pita se i što se dogodilo sa 1,6 mil. kuna koje Općina potražuje od Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije za radove u prizemlju te zašto je Općina uopće naručila taj posao kada ju je, navodi, dom zdravlja više puta upozoravao da te radove prekine.

– Uz dužno poštovanje prema gosp. Bagoli, kao književniku i osobi koja obnaša drugi načelnički mandat zaredom, ne mogu vjerovati da on i dalje misli kako je riječ o uspješnom projektu, a Općina je zbog nestručna vođenja investicije pretrpjela štetu od 3,9 mil. kuna. Taj je iznos još veći uzme li se u obzir novac koji će u zgradi ostati zamrznut ne prodaju li se stanovi – smatra N. Drašković.

Što kaže načelnik

– Gradnja zgrade stajala je s PDV-om 10,406.327,40 kuna, a još treba platiti 900.000 kuna. Općina je od Županije potraživala 1,850.255,57 kuna i dogovoreno je da će Županija tijekom 2009. namiriti Općini 600.000 kuna kad proda zgradu stare bolnice u Zaboku, a ostatak duga namirit će s Općinom tako što će se županica zauzeti u ministarstvu u svezi prodaje stanova. Do kraja godine isplatit će se izvođača i sva ostala potraživanja – ističe načelnik.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook