Prethodni članak
Sljedeći članak

Poskupi li opet plin, preostaje samo selidba u Srbiju

Direktor Zagorke Bedekovčina, Zvonko Jakuš
Zagorka Bedekovčina, poznati proizvođač kalijevih peći i kamina od proljeća


Direktor Zagorke Bedekovčina, Zvonko Jakuš

Zagorka Bedekovčina, poznati proizvođač kalijevih peći i kamina od proljeća muku muči s cijenom plina za industriju koja je u Hrvatskoj 30 posto veća nego u drugim europskim zemljama. U istoj nepovoljnoj situaciji su i druge zagorske tvrtke koje koriste plin kao glavni energent.

Premijerka može pomoći?

Od proljeća tako zagorski poduzetnici vode prepisku s Ministarstvom gospodarstva tražeći realnu cijenu plina, istu onakvu kakvu imaju europske zemlje u okruženju. Očito nisu na istoj valnoj dužini, jer ni nakon pet mjeseci pomaka nema.

U prva tri mjeseca od početka godine plin za industriju poskupio je 45 posto, a od 1. srpnja plin je opet otišao 'gore' za 20 posto. Zagorka Bedekovčina sa 120 godišnjom tradicijom sa 150 zaposlenika, 100 u pogonu u Bedekovčini i 50 ljudi u krapinskom pogonu najavila je zbog svega i selidbu u Šabac u Srbiji. Provjerili smo kako razmišlja direktor Zagorke Bedekovčina Zvonko Jakuš danas.

- Postoje ozbiljne informacije od strane HUP-a da je ministar gospodarstva Đuro Popijač zatražio intervenciju Vlade, dakle premijerke Jadranke Kosor. Jedino premijerka može pomoći. Postoji uporište u Zakonu o tržištu plina u kojem Vlada može ograničiti cijenu plina u slučaju iracionalnog poskupljenja - rekao je direktor Jakuš, koji u to polaže sve nade.

U ljeto iduće godine liberalizacija tržišta plina

Za sada Zagorka dobro posluje, imaju ugovorene poslove, radi se, ali nema ni napretka - dodaje direktor Zagorke koji čeka još do 1. listopada da vidi što će Vlada odlučiti, a onda ako nema pomoći, selidba će krenuti. Dakle, čeka se zadnja od premijerke Kosor.

- Mađari koriste mogućnost ovakve cijene plina jer kod nas nema liberalizacije tržišta plina koja kreće od 31. lipnja 2011. godine. Monopolisti su i rade što hoće. Žalosno je to da zagorske tvrtke kao najzdraviji dio hrvatske industrije, moraju propadati zbog nečije politike - dodao je Zagorkin direktor.

- Vetropack Straža tvornica d.d. Hum na Sutli je što se tiče cijene plina u istoj situaciji kao i druge tvrtke. Plin je za prvih šest mjeseci, dakle od 1. siječnja do 30. lipnja poskupio 35 posto, a ako usporedimo konac kolovoza sa siječnjem 40 posto. Dok u cijeloj Europi cijena energije pada, kod nas raste i time su europski proizvođači u znatno povoljnijem položaju. Vrlo je to neugodna situacija, a ugovorene poslove ne možemo mijenjati - rekao je direktor Vetropack Straže, velikog proizvođača ambalažnog stakla Dragutin Špiljak, dodajući kako su zbog toga što ih konkurencija 'tuče' izgubili neke poslove u Hrvatskoj.

Cijena plina povećana tri puta

- Troškovi nam rastu, a ne možemo ih pretočiti u cijenu proizvoda.
Vetropack Straža svoju proizvodnju ne namjerava seliti, već ukoliko takva situacija potraje vlasnici će biti prisiljeni reducirati proizvodnju. No, u ovom trenutku o tome ne razmišljamo - zaključio je direktor Špiljak.

- Pomaka u smanjenju cijene plina (povećana u 3 navrata 65,6 %) za sada nema.

Posredstvom HUP-a (Hrvatska udruga poslodavaca) i Bernarda Jakelića, Damira Kuštraka i Siniše Županića imali smo sastanak s državnom tajnicom Natašom Vujec, direktorom INE ind. nafte Bojanom Milkovićem, i direktoricom Prirodnog plina (glavni distributer plina - tvrtka kćer INE) Davorkom Tancer.

Također smo dopisima s alarmantnom situacijom upoznali i ministra gospodarstva Đuru Popijača i premijerku Jadranku Kosor, no bez obzira na naše argumente, nisu se ni javili - rekao je direktor tvrtke Tondach Hrvatska Mladen Koprek, s tvornicama u Bedekovčini i Đakovu.

- Proizvodnju smo smanjili za cca. 40 % (što zbog visokih troškova, što zbog krize tržišta gdje Vlada svojim mjerama ništa nije uspjela napraviti) i nadamo se da 1. listopada Vlada neće opet nerazumno povećati cijenu plina i da će uvažiti naše argumente te cijenu za vitalne dijelove gospodarstva smanjiti - dodao je direktor Koprek.

- Uz domaću proizvodnju plina preko 65% INA državi plaća najmanju rentu u Europi, pa nema nikakvog razloga da cijenu plina veže za tečaj $ i cijenu nafte na svjetskom tržištu. Osim toga, cijena plina za ostale članice grupe Tondach iz EU (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka) je danas do 40% niža nego što je plaća „Tondach Hrvatska“ – napominje Koprek. - Mi uopće ne razmišljamo o preseljenju proizvodnje jer između ostalog imamo tvornice crijepa u svim zemljama u okruženju. Naš problem je pitanje daljeg investiranja austrijskog vlasnika i u konačnosti opstanak te vrste proizvodnje koja u Hrvatskoj ima tradiciju preko 120 godina - naglasio je direktor Koprek.

Još članaka iz "Business"

Facebook