Prethodni članak
Sljedeći članak

Porezna sutra blokira i one koji duguju više od 1.000 kuna!

'To nije ništa novo', kažu nam u Poreznoj upravi koja je započela s blokadama i ovrhama i malih dužnika...


'To nije ništa novo', kažu nam u Poreznoj upravi koja je započela s blokadama i ovrhama i malih dužnika. Ovaj val prisilne naplate potraživanja države prema malim subjektima odnosi se na sve koji duguju više od tisuću kuna Poreznoj upravi dulje od mjesec dana.

Prema evidencijama Porezne uprave, oko 75 tisuća (25 tisuća pravnih i 50 tisuća fizičkih) subjekata s dugom od 3,5 milijardi kuna nije iskoristilo mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe, navode u odgovoru na naš upit u Poreznoj upravi.

Pitali smo i hoće li biti ikakvih popusta prema dužnicima koji odgađaju plaćanje državi kraće od 60 dana. Naime, zakonski rok za plaćanje među poduzećima je upravo 60 dana, što znači da bi pojedini obrtnici i poduzetnici mogli biti blokirani ne vlastitom krivicom, nego zbog neuspjele naplate vlastitih potraživanja.

"Nema limita duga vezanih uz pokretanje ovršnog postupka za dospjeli, a ne naplaćeni dug. Prema fizičkim i pravnim osobama koje su iskoristile mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe, neće se krenuti s mjerama prisilne naplate ako poštuju plan naplate", sve je što su odgovorili po tom pitanju.

Naplata se odvija automatski putem sustava Financijske agencije (Fina). Porezna uprava pokreće ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama, ističu, navodeći da se radi o redovnom postupku koji se provodi po službenoj dužnosti prema svima koji ni nakon opomene ne podmire dug.

Pljenidba s računa

"Postupak ovrhe pokreće se u nadležnoj ispostavi Porezne uprave donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koji ima na računu kod banke temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Rješenje se dostavlja banci kad postane ovršno", navode.

Podsjetimo, Porezna je uprava krajem rujna otpočela s blokadama i ovrhama dužnika koji su prema državi ostali "kratki" više od 2.000 kuna.

''Možda djeluje kao malen iznos, ali malo-pomalo skupile su se milijarde kuna dugova'', poručili su tada.

Još članaka iz "Business"

Facebook