Prethodni članak
Sljedeći članak

Po stopi zapošljavanja naša županija u zlatnoj republičkoj sredini

Djelatnici Područne službe za zapošljavanje
U Područnoj službi Krapina predstavljen je strateški plan HZZ-a za razdobl


Djelatnici Područne službe za zapošljavanje

U Područnoj službi Krapina predstavljen je strateški plan HZZ-a za razdoblje od 2008. do 2011. kao i stanje na tržištu rada u prvih devet mjeseci 2008. godine.

- Prvi oblik Zavoda koji danas uspješno djeluje na posredovanju i otvaranju hrvatskog tržišta rada ustrojen je još daleke 1906. godine. Koristeći sredstva iz programa CARDS, još smo 2000. započeli preustroj Zavoda koji još traje, a cilj nam je uskladiti se sa zahtjevima Europe. Donijeli smo strateški plan za razdoblje od 2008. do 2011. kojim smo utvrdili viziju, misiju i aktivnosti koje trebamo poduzeti da bi postali vodeći akter na tržištu rada. Moramo učinkovito posredovati, razvijati usluge visoke kvalitete i vlastite ljudske potencijale i surađivati s lokalnom i regionalnom samoupravom, školstvom, te obrtničkom i gospodarskom komorom - objasnila je Mirjana Jurman, pročelnica Zavoda.

Jurman je u svojoj prezentaciji istaknula kako je stopa nezaposlenosti 31. prosinca 2007. u Krapinsko-zagorskoj županiji bila 10,6 %, što je ispod državnog prosjeka od 13,9 %, te rekla kako vjeruje da je ove godine još i niža. Po stopi zapošljavanja naša županija se nalazi u zlatnoj republičkoj sredini i iznosi 30,1 %

. – Jedini razlog što taj rezultat nije bolji je da nam se znatno povećava broj nezaposlenih osoba starijih od 50 godina koji vrlo teško nalaze zaposlenje. Ipak, možemo se pohvaliti da bilježimo jedan od najvećih smanjenja nezaposlenosti od visokih 18, 3 % dok je prosjek smanjenja nezaposlenosti na razini RH 11,5 % –istaknula je pročelnica.

Sve teže zadovoljavamo potrebe poslodavaca


Nezaposlenih je najviše bez osnovne škole ili samo s osnovnom školom te srednjim trogodišnjim, nešto manje s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem dok je udio osoba s visokom stručnom spremom malen.

Najtraženija zanimanja u našoj županiji su konobari, prodavači, radnici na proizvodnoj liniji šivači, bravari, čuvari, čistačice…Od više škole traženi su odgojitelji, građevinski i strojarski inženjeri i viši fizioterapeuti. S završenim fakultetom najtraženiji su doktori medicine, agronomi, razredni učitelji, učitelji profesori engleskog jezika i diplomirani građevinski inženjeri.

U razdoblju od siječnja do rujna 2008. zaposleno je ukupno 1849 osoba od čega najviše u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo i građevinarstvu. – Iako je to za 18,9 % manje nego u istom razdoblju prošle godine, razlog je jednostavan. Manje je osoba ušlo u evidenciju jer su ili zadržani u radnom odnosu ili se pak radi o deficitarnim zanimanjima pa ne možemo zadovoljiti potrebe poslodavaca - objašnjava pročelnica Jurman.

- Kretanja su pozitivna, stopa nezaposlenosti je manja nego na državnom nivou, a smanjenje nezaposlenosti veće. Ne možemo biti zadovoljni s činjenicom da poslodavcima nedostaje radne snage potrebnih kvalifikacija i vještina - upozorava Jurman. Kao razloge navodi da obrazovni sustav ne prati dovoljno potrebe poslodavaca koji i sami ne znaju što točno od radnika očekuju, te da u obzir treba uzeti činjenicu da kvalificirani kadar odlazi u Zagreb u potrazi za većim primanjima. - Nastavit ćemo svoje aktivnosti usmjeravati na unapređivanje i usklađivanje cjelokupne ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada s ciljem postizanja pune zaposlenosti uz promicanje partnerskih odnosa, a čime se podupire vizija i strateški ciljevi Krapinsko-zagorske županije - zaključila je Mirjana Jurman.

Još članaka iz "Business"

Facebook