Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlična vijest za one koji budžet 'krpaju' skupljanjem boca

S 1. srpnjem ove godine kreće primarna selekcija otpada na 'zelenim otocima' pored zgrada i kuća, odnosno u dodatnih 600 reciklažnih dvorišta.


S 1. srpnjem ove godine kreće primarna selekcija otpada na 'zelenim otocima' pored zgrada i kuća, odnosno u dodatnih 600 reciklažnih dvorišta. Na tim će mjestima građani sortirati otpad iz svojih kućanstava da bi uslugu odvoza platili što manje, odnosno samo za ono što se sortirati ne može.

Unatoč tome, planira se i uvođenje novih aparata za preuzimanje, brojanje i prešanje ambalaže s povratnom naknadom od pola kune u sve trgovine, koji će koštati oko 400 milijuna kuna, umjesto da se povratna naknada postepeno ukida, i ta ambalaža također primarno selektira na "zelenim otocima" i u reciklažnim dvorištima, što i jest njihov smisao jer na taj bi način proizvodi u toj ambalaži potrošačima pojeftinili, proizvođači ne bi više morali dugo čekati da im se povratna naknada, koju prvi u lancu uplaćuju, vrati, što znači da bi bili likvidniji, a trgovci aparate, po pojedinačnoj cijeni od 25.000 do 40.000 eura, ne bi morali kupovati, piše Glas Istre.

Odluka uvođenja aparata pala je, naime, prije nego što je uopće donesen novi, izmijenjeni Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kao podzakonski provedbeni akt i prije nego što se pokušalo vidjeti koliko će se otpada prikupljati na "zelenim otocima" i u reciklažnim dvorištima.

Bude li sustav funkcionirao i Hrvatska zadovoljavala kvote prikupljanja otpada, sustav depozita već kroz godinu dana više ne bi bio potreban i povratna ambalaža bi se također ostavljala u kontejnerima na "otocima".

Prerano je za ukidanje povratne naknade

Još jeftinije rješenje, bez primarne selekcije i aparata u trgovinama, državi nudi Đuro Horvat iz međimurskog uspješnog poduzeća Tehnix za projektiranje, proizvodnju i servisiranje različitih uređaja i sustava u službi zaštite okoliša. Kako je kazao Poslovnom dnevniku, na svakih 50.000 stanovnika dovoljna bi bila po jedna automatska sortirnica koja sav otpad sama razdvaja i uz nju kompostana za preradu tog otpada, po ukupnoj cijeni od tri milijuna eura. Takve bi, male sortirnice i kompostane po cijeloj Hrvatskoj bile, dakle, daleko manji trošak od onoga koji se planira za "zelene otoke" i reciklažna dvorišta, a sada i aparate u trgovinama.

Dugoročno, napominju iz Ministarstva zaštite okoliša, povratna će naknada biti ukinuta, no za to je, kažu, još prerano. Boje se da niža cijena odvoza komunalnog otpada, nakon što iz njega građani odvoje sve što se odvojiti može, neće biti dovoljna motivacija kao povratna naknada za PET, staklenu i aluminijsku ambalažu. Aparati će, kažu, i prešati tu ambalažu pa će se smanjiti i troškovi prijevoza.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program