Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlazi li oznaka “najbolje upotrijebiti do” na hrani u povijest?

Britanski trgovački lanci već su doskočili ovome...


Kako diljem svijeta raste svijest o sve većem problemu bacanja hrane, a posebno u svjetlu rasta cijena i nestašice hrane, u posljednje su vrijeme sve glasnije rasprave treba li ukinuti ili modificirati oznaku "najbolje upotrijebiti do" na prehrambenim proizvodima. Proizvođači već desetljećima koriste iste, unificirane oznake kojima se označava sigurnost i kvaliteta proizvoda za konzumaciju. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu piše da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do”.

Pritom se prva oznaka odnosi na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije konzumirati čak ni ako nema vidljive promjene u izgledu ili mirisu. S druge strane, “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu, a hrana je sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma iako u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i sl.

Tako se događa da kupci bacaju hranu koja je savršeno dobra za konzumaciju. “Ljudi čitaju oznake i pretpostave da se hrana pokvarila, da nije dobra za jelo i bace je. No, datumi u ovom slučaju ne znače da proizvod više nije jestiv”, objasnila je stručnjakinja za hranu Patty Apple za AP.

Kako bi doskočili ovom problemu, veliki britanski trgovački lanci poput Waitrosea, Sainsbury’sa i Marks & Spencera nedavno su uklonili ove oznake s novih pakiranja voća i povrća. Ujedinjeni narodi procjenjuju da se oko 17 posto globalno proizvedene hrane baca svake godine, većina iz obiteljskih kućanstava. U SAD-u se baca čak 35 posto. Tako se baca i energija, a time se doprinosi efektu staklenika.

Premda su razlozi za bacanje hrane razni, od veličine porcija u restoranima do sitnih nesavršenosti koje odbiju kupce, najveći dio, oko 7 posto, odnosi se na zbunjenost kupaca oznakom “najbolje upotrijebiti do”.

Još članaka iz "Business"

Facebook