Prethodni članak
Sljedeći članak

Nemojte se šokirati: Banke su krenule s iskazivanjem stanja u eurima i na bankomatima

Razdoblje s dvojnim iskazivanjem cijena počinje 5.rujna...


U Hrvatskoj pripreme za uvođenje eura idu korak dalje. Nakon što je dvojno iskazivanje cijena započelo u trgovinama, s preračunavanjem u eure krenule su i banke. Pa su tako već neki, dolaskom na bankomat, uočili da je iznos na njihovom tekućem ili žiro računu i u kunama i u eurima, što na prvi pogled može djelovati malo šokantno.

Inače, razdoblje obveze dvojnog iskazivanja cijena (u kunama i eurima) prema potrošačima započinje najkasnije 5. rujna 2022. i završava 12 mjeseci od dana uvođenja eura, prenosi RTL

S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest, a euro postaje službena valuta. I na bankomatima će s tim datumom građani u Hrvatskoj moći podizati eure, ali ne na svima. Tek 15. siječnja euri će biti dostupnim na svim bankomatima, a datumi su zacrtani planom o punjenju bankomata novim novčanicama.

Šef HNB-a Boris Vujčić najavio je na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro kako će se euri moći podići na bankomatima bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju, u periodu od 15.12. ove godine do 15. siječnja 2023. godine. No, zbog božićnog šopinga bankomati će biti dobro opskrbljeni i kunama.

Još članaka iz "Business"

Facebook