Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Mirando Mrsić na tribini “Zapošljavanje i EU fondovi – mogućnosti za razvoj”

Pregrada i Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina, organizirali su tribinu pod nazivom “Zapošljavanje i EU fondovi – mogućnosti za razvoj.


Grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Krapina, organizirali su 17.01.2014. tribinu pod nazivom “Zapošljavanje i EU fondovi – mogućnosti za razvoj.

Na tribini su bili prisutni ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi RH Mirando Mrsić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, Mirjana Jurman, pročelnica HZZ Područne službe Krapina, gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj, načelnici i gradonačelnici, predstavnici institucija i ustanova, komora, udruga i gospodarskog sektora.

Ministar Mirando Mrsić predstavio je zakonodavne inicijative u području rada i mirovinskog sustava i prioritete Europskog socijalnog fonda. Ministar je istaknuo da je cilj tribine približiti zakonodavne inicijative koje su završene i u tijeku, te prezentirati promjene koje se očekuju sljedećih 6 godina kada će na raspolaganju biti sredstva iz frondova Europske unije pa tako i Europskog socijalnog fonda.

Za realizaciju  je potrebno imati projekte koji će imati dodanu vrijednost i važnost za lokalnu samoupravu, nezaposlene ili one koji se žele obrazovati. Ministar Mirando Mrsić prezentirao je zakonodavne inicijative, zakone koji stvaraju okvir za lakše zapošljavanje i bolju poduzetničku klimu, zakon o radu, zakon o mirovinskom osiguranju i zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta koji garantira osiguranje sredstava za tvrtke u trenutnim poteškoćama, koje neće otpuštati radnike već će im u tom periodu biti osigurana pomoć.  

Ove godine će se iz Europskog socijalnog fonda što se tiče samozapošljavanja  i garancije za mlade povući oko 100 milijuna eura, a s dodatnim sredstvima osiguranima iz poračuna bit će to najveća sredstva do sada koja će se izdvojiti za aktivne mjere politike zapošljavanja. One neće stvarati nova radna mjesta i neće biti zamjena za radna mjesta već pomoć za vrijeme krize kako bi se omogućilo  ljudima da uđu na tržite rada ili dobiju određenu kvalifikaciju. Ministar je posebno naglasio da je HZZ Područna služba Krapina jedna o najboljih u Republici Hrvatskoj.  

Mirjana Jurman, pročelnica HZZ Područne službe Krapina, prezentirala je stanje na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji, s osvrtom na provedbu Mjera aktivne politike zapošljavanja i aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Naglasila je da je broj nezaposlenih osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji u ovom trenutku manji za 3,9% u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Svim prisutnima obratio se i župan Željko Kolar te naglasio kako Krapinsko-zagorska županija posljednjih godina aktivno sudjeluje u povećanju mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi koji sudjeluju izravno u radu Županije kroz mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Također, ulaskom u Europsku uniju, na raspolaganju su nam sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja treba koristiti za aktivnosti koje promiču zapošljavanje na našem području, te pomažu tvrtkama i radnoj snazi u što uspješnijem suočavanju s globalnim izazovima. Stoga, župan Kolar ponovno je pozvao na pojačano projektiranja i pripremu projektne dokumentacije za povlačenje sredstava iz fondova EU koja su nam na raspolaganju u narednom razdoblju

Još članaka iz "Business"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program