Prethodni članak
Sljedeći članak

Loša vijest za dužnike, dobra za štediše : Rastu kamate!

Promjene se očekuju nakon „krizne prodaje vrijednosnih papira“, kaže guverner Vujčić


Sudeći prema riječima guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, moglo bi doći do povećanja kamatnih stopa u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Na konferenciji Financijsko tržište, na kojoj se govorilo upravo o brzom oporavku gospodarstava nakon covida, Vujčić je rekao kako brz oporavak gospodarstva s jedne strane te rast inflacije s druge vode ka normalizaciji monetarne politike. 

"No prvo slijedi završavanje kupovine vrijednosnih papira, a tek onda povećavanje kamatnih stopa", poručio je Vujčić te tako najavio kako je pri kraju i razdoblje niskih kamata.

"Tu su očekivanja da bi pandemijski, krizni program otkupa vrijednosnih papira Europske centralne banke mogao završiti u ožujku iduće godine, a rasprava će se voditi oko toga hoće li se u prijelaznom razdoblju 'asset purchase program' povećati ili biti na razini koja je bila regularna do sada", rekao je Vujčić.

Dodao je da to "nije u planu za 2022., ali sasvim sigurno je da će promjene u kupovini vrijednosnih papira utjecati na situaciju na tržištu".

Još članaka iz "Business"

Facebook