Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedni u gubicima, drugi na nuli, treći čak i zapošljavaju

Kako u vrijeme opće gospodarske krize i recesije posluju gradske tvrtke u Zagorju? Grad Zabok, primjerice, u stopostotno


Kako u vrijeme opće gospodarske krize i recesije posluju gradske tvrtke u Zagorju? Grad Zabok, primjerice, u stopostotnom vlasništvu ima samo jednu gradsku tvrtku – Plavinku. Kako kaže gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, Grad je zadovoljan radom tvrtke:

– Više nezadovoljstva ima kod građana, koji očekuju da radnici Plavinke uređuju sve zelene površine, što financijski nije moguće izvesti, a, usto, velike površine koje bi se trebale uređivati nisu u vlasništvu Grada. Poslovanje Plavinke pozitivno je uza standardne tržišne cijene – kaže Hanžek.

Grad Oroslavje u vlasništvu nema vlastitih tvrtki, a Krapina ima komunalno poduzeće Krakom d.o.o. Grad Zlatar, pak, nema svojih tvrtki, osim Zlathariakoma d.o.o., koji je osnovan prije šest godina i preko kojeg je podignut kredit što ga Grad mora vraćati, a tvrtka ne djeluje i ne posluje. Grad Klanjec najveći je suvlasnik u trgovačkom društvu Zelenjak d.o.o. Kako doznajemo od gradonačelnika Željka Kolara, poslovanje u Zelenjaku do srpnja ove godine je negativno, dok Zelenjak-plin posluje pozitivno.

– Ukupna negativna gospodarska situacija u državi i recesija ostavile su trag jer nema dodatnih poslova na tržištu te je otežana naplata. No, ukupno gledajući, poslovanje je ipak još stabilno, nema otpuštanja, rezanja plaća i sl. – navodi Kolar. Grad Pregrada u vlasništvu ima Niskogradnju d.o.o., koja posluje pozitivno, a kako bi se riješio problem vodoopskrbe na području grada Pregrade, do vlastita izvorišta sagradila je sve potrebne magistralne cjevovode, sekundarne mreže i kućne priključke. Pri kraju je i gradnja kolektora, a trenutačno se provodi i program sanacije starog kamenoloma. Što se tiče Donje Stubice, u vlasništvu Grada je tvrtka Gospodarenje stanovima, a direktorica Branka Pišković kaže da ta mala tvrtka s dvoje zaposlenih posluje pozitivno.

– Posljednjih mjeseci osjeća se recesija i imamo nekih problema s naplatama, no poslujemo korektno. S obzirom na mnogo posla i dobre rezultate, vjerojatno ćemo zaposliti još jednog djelatnika – kaže Branka Pišković.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Business"

Facebook