Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske tvrtke u Njemačku mogu poslati 5080 radnika, a radi ih samo 3018

Prosječan mjesečni broj radnika koje imaju u Njemačkoj je 3018, što znači da su iskoristile tek 56 posto mogućeg kapaciteta.


Do kraja idućeg tjedna tvrtke iz građevinskog sektora koje imaju ugovorene poslove u Njemačkoj imaju rok za podnošenje prijave Ministarstvu rada i mirovinskog sustava za dobivanje radnih dozvola za narednih godinu dana.

Priliku za natjecanje u podjeli kvote radnih dozvola postavljenoj na 5300 radnika imaju tvrtke koje su proteklih godinu dana već izvodile radove u Njemačkoj, kao i one tvrtke koje to tek namjeravaju, uz uvjet da predoče sklopljen predugovor za posao. Riječ je o ustaljenom režimu odobravanja radnih dozvola prema posebnom sporazumu dvije države iz 2002., kojim je bilo utvrđeno da se hrvatske tvrtke u Njemačku ukupno mogu poslati 5080 radnika.

Ta je brojka do ulaska u EU obuhvaćala i druge djelatnosti, osim građevinarstva kojemu je pripadalo nešto više od polovice kvote. Sada bez dozvole za rad hrvatske tvrtke tako mogu pružati usluge u brodogradnji, razvoju softvera, preradi metala i proizvodnji vozila i zrakoplova, dok građevinski sektor i dalje mora tražiti dozvolu.
 
Broj radnih dozvola utvrđen 2002. bio je usklađivan s kretanjima na njemačkom tržištu rada, po 5 posto godišnje je rastao ili se smanjivao, ovisno o tome smanjuje li se ili povećava nezaposlenost. Uoči ulaska Hrvatske u EU ta je brojka zamrznuta na 5300 i ona će vrijediti sve do ukidanja ovog režima.

Ograničenje zapošljavanja građana RH u Njemačkoj može biti najduže do sedam godina, a koliko će to prijelazno razdoblje na koncu biti, ovisi o odluci Njemačke.

Prema informacijama Ministarstva rada, u prethodnim razdobljima se na ovaj se natječaj javljalo između 200 i 300 tvrtki. No, napominju kako zadnjih godina broj dozvola u pravilu nije bio raspodijeljen u cijelosti, zbog čega je zainteresiranim tvrtkama bilo omogućeno odobravanje izvođenja radova i tijekom trajanja kontigentske godine (od listopada jedne do kraja rujna iduće godine).

Prema posljednjim podacima koje je Ministarstvo rada dobilo od njemačke Agencije za rad, hrvatske tvrtke i nisu očekivano posezale za ovim dozvolama. Prosječan mjesečni broj radnika koje imaju u Njemačkoj je 3018, što znači da su iskoristile tek 56 posto mogućeg kapaciteta.

Tvrtke koje će aplicirati na natječaj moraju priložiti potvrde Porezne uprave o poslovanju u Hrvatskoj, potvrdu HZMO-a o broju zaposlenih u Hrvatskoj, te potvrde o izvođenju radova u Hrvatskoj, a koliko su radnih dozvola dobile, biti će obaviještene mjesec dana nakon završetka natječaja.

Još članaka iz "Business"

Facebook