Prethodni članak
Sljedeći članak

E- račun je nužan za poslovanje u EU, naučite kako se koristi

Moj-eRačun, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, organizira E-Račun Akademije na kojima će gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike upoznati s korištenjem e-fakturiranja.


Moj-eRačun, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, organizira E-Račun Akademije na kojima će gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike upoznati s korištenjem e-fakturiranja. Riječ je o postupku slanja računa putem e-pošte uz korištenje elektronskog potpisa, koji u potpunosti zamjenjuje slanje faktura poštom. Naime, takav oblik fakturiranja nužan je za sve one koji svoje poslovanje misle preseliti i na tržišta Europske unije.

Do 2020. godine e-fakturiranje trebalo bi biti dominantan način fakturiranja, odluka je to koju je Europska komisija donijela još prije nekoliko godina pozivajući zemlje članice da ogromne količine dokumenata presele u virtualni prostor.

Svrha takvog poslovanja, uz očuvanje prirode, ponajprije su uštede. Statistički pokazatelji Eurostata pokazuju kako je u zemljama Europske unije od 18 posto 2007., broj izdanih elektroničkih računa u 2010. godini porastao na čak 31 posto, dok je ta brojka za područje cijele Europe oko 37 posto. Već 2010. godine Litva i Italija bilježe 52, odnosno 56 posto  elektroničkih računa u odnosu na cjelokupan zbroj svih poslanih računa.

Istovremeno, u Danskoj je prošle godine predloženo da se za izdavanje računa u papirnatom obliku plaćaju penali. Ovakav način poslovanja još je relativno nepoznat u Hrvatskoj, iako je lako dostupan već nekoliko godina. Izlaskom na europsko tržište, gdje je do 2014. godine broj korisnika e-fakturiranja višestruko porastao, i hrvatski poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici trebat će usvojiti ovaj način poslovanja.

Usluga e-fakturiranja, koja je na hrvatskom tržištu dostupna preko web platforme Moj e-račun, omogućuje korisnicima elektroničku razmjenu primarno računa, ali i opomena te odobrenja, dok u budućnosti će biti i virtualni prostor za razmjenu i spremanje drugih dokumenata između dobavljača i kupaca.
 
Ukratko, ova web platforma omogućuje cjelokupan proces od izdavanja, zaprimanja do arhiviranja dokumenata. Prednosti ovakvog načina poslovanja je brzina zaprimanja dokumentacije, smanjenje broja pogrešaka i lakoća njihova ispravljanja, smanjenje troškova čuvanja dokumenata te višestruko smanjenje  troškova poštarine.

Moj-eRačun temelji se na primjeni pomno razvijene IT tehnologije, koja uz FINA-in napredni elektronički potpis i vremenski žig koji daju vjerodostojnost, slanje računa pretvara u ''one-click'' rješenje. Na taj način rad računovodstva kompanije višestruko je ubrzano, smanjen je novčani trošak klasičnog poštanskog slanja, dok je vrijeme dostave računa unutar jedne sekunde.

Ovakav način poslovanja donosi korist i menadžmentu jer nije potrebno potpisivanje novih ugovora i plaćanje novih paušala posredniku za svaki novi poslovni subjekt s kojim tvrtka posluje. Na taj način menadžment tvrtke dobiva više operativnog vremena, izrazito snižava fiksne mjesečne troškove, pojednostavljuje i ubrzava poslovni proces. Postoji više važnih razloga za korištenje usluge e-fakturiranja; brzi odgovori na potrebe kupaca, brže i kvalitetnije donošenje odluka, kao i lakša i opsežnija kontrola dokumenata u skladu s postojećim pravilima. To povećava produktivnost cijele tvrtke, a ne samo zaposlenih koji su izravno povezani s dokumentacijom i ugovornim aktivnostima.

Kako koristiti Moj-e Račun u poslovanju na domaćem i inozemnom tržištu, možete naučiti na E-Račun Akademiji, seminaru koji će se u narednim mjesecima održati u svim hrvatskim regijama gdje ćete, kroz predavanje ekonomskih stručnjaka, naučiti kako jednim klikom smanjiti rashodovnu stranu tvrtke, a povećati prihodovnu.

Prva E-Račun Akademija, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, održat će se u Varaždinu 19. veljače u prostorima HGK na adresi Ulica Petra Preradovića 17/II. Informacije o načinu i mjestu prijave za sudjelovanje na E-Račun Akademiji potražite na www.moj-eracun.hr.

Još članaka iz "Business"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 Goričan-Zagreb (na 41km) između čvora VARAŽDINSKE TOPLICE i čvora NOVI MAROF u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Tijekom dana, zbog povećane gustoće ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program