Prethodni članak
Sljedeći članak

Desetak zagorskih tvrtki izvozi u Rusiju: 'Sad imamo velikih problema s naplatom'

Što se robne razmjene KZŽ i Rusije tiče, izvoz je 2020. godine bio 1,6 posto udjela u ukupnom izvozu


S obzirom na ratno stanje u Ukrajini te sankcije nametnute Rusiji, kao i na činjenicu da je Krapinsko – zagorska županija izvozno orijentirana, pitali smo u HGK Županijskoj komori Krapina kakva je robna razmjena i suradnja naše županije s Ukrajinom i Ruskom Federacijom, surađuju li brojna poduzeća s ovim državama te kako ova situacija na njih utječe.

Uvoz i izvoz

Što se robne razmjene Krapinsko – zagorske županije i Ukrajine tiče, izvoz je 2020. godine bio 43.787.000 kuna, što je udio od 1,220 u ukupnom izvozu KZŽ, dok je uvoz bio 8.617.000, odnosno 0,290 posto ukupnog uvoza. Izvoz u Rusku Federaciju bio je 60.253.000 kuna ili 1,6 posto udjela u ukupnog izvozu, a uvoz 2.622.000 ili 0,088 posto ukupnog uvoza, kažu u Komori. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, robna razmjena između Krapinsko - zagorske županije i Ukrajine u 2021. godini porasla je za 1,04% u odnosu na godinu ranije, dok se robna razmjena između Krapinsko - zagorske županije i Ruske Federacije u 2021. godini smanjila za čak 18,3% u odnosu na godinu ranije. Tvrtke iz Krapinsko – zagorske županije koje su 2021. godine imale izvoznu robnu razmjenu s Ruskom Federacijom su Omco Croatia d.o.o. Hum na Sutli, Alati Stuhne d.o.o. Pregrada, Rusan – Mikron d..o. Marija Bistrica, Tvornica tekstila Trgovišće d.o.o. Veliko Trgovišće, Vidaco d.o.o. Podgorje Bistričko i Prostoria d.o.o. Pustodol Začretski. Izvoznu robnu razmjenu s Bjelorusijom imali su Omco Croatia i Rusan – Mikron, a s Ukrajinom Omco Croatia, Alati Stuhne, Sinago d.o.o. Oroslavje, Termotehnika Trgovina d.o.o. Pustodol Začretski, Vetropack Straža d.d. Hum na Sutli, Rusan - Mikron, Caristrap Europe d.o.o. Mihovljan te Gumiservis- promet d.o.o. Zabok.

Utjecaj krize

- Zbog vojnih djelovanja zatvoreni su svi granični prijelazi na transportnim rutama preko Ukrajine, a transport preko Bjelorusije se trenutno odvija slobodno, ali otežano. Ujedno, zbog zabrane letova u potpunosti je otežan i gotovo onemogućen prijevoz roba zračnim prometom. Transport roba iz EU u RF odvija se drugim alternativnim rutama, ali uz velika kašnjenja i sa višestruko većim cijenama transporta. Negativno kretanje tečaja i slabljenje rublje te problem u opskrbi energentima svakako su problemi koji će se reflektirati na europsku industrijsku proizvodnju. Ovo će pogoditi sve sektore koji su zastupljeni u hrvatskom izvozu (farmaceutski proizvodi, kemijski proizvodi, autoindustrija, strojogradnja) i tvrtke koje tamo posluju. Desetak tvrtki iz Krapinsko- zagorske županije izvozi na rusko, ukrajinsko i bjelorusko tržište. Bitno je spomenuti i one tvrtke koje posluju na navedenim tržištima, ali ne direktno već preko posrednika. Za očekivati je da će sve te tvrtke osjetiti utjecaj krize u svom poslovanju – kažu u HGK Županijskoj komori Krapina.

Omco Croatia, renomirani proizvođač alata za proizvodnju staklene ambalaže, imao je iznimno jaku stratešku poziciju u Ukrajini i Rusiji

- Tržište Rusije i Ukrajine bili su od prilične važnosti, tj. udjela naše prodaje – kažu nam u Omcu Croatia, koji je renomirani proizvođač alata za proizvodnju staklene ambalaže te je imao iznimno jaku stratešku poziciju u tim zemljama. - Rusiju smo snadbijevali s oko 30 % ukupnih potreba tržišta (potreba staklarskih alata) dok smo tržište Ukrajine držali s gotovo 50% ukupnih njihovih potreba. Ukrajina je u potpunosti stala s isporukama, nažalost, preko noći. Većina naših kupaca/staklana su zaustavile proizvodnju. Čuli smo da su neke od njih nažalost i oštećene, bombandirane u ratu. No, kontakti postoje i dalje te postoji nada neke suradnje za kupce van ratnog područja. Vezano uz Rusiju, trenutno naša roba još nije predmet programa sankcija, no uslijed blokada mnogih banaka i SWIFT sustava imamo problem naplate te neizvjesnost daljnje prodaje i isporuka – napominju u Omcu te ističu da će morati pričekati razvoj daljnje situacije, općenito po pitanju globalne rasprave, što po pitanju sankcija i uopće daljne ekonomske suradnje Europe i Rusije. - Jasno nam je da će se obim poslovanja, bez obzira na ovo prethodno spomenuto, uvelike smanjiti, gdje ćemo dio kapaciteta nastojati zamijeniti alternativnim tržištima. Svakako biti će to izazov, no OMCO Croatia i cijela OMCO grupacija je prepoznata u svijetu kao lider u proizvodnji staklarskog alata te sa disperziranim portfolijem kupaca od Amerike do Novog Zelanda, vjerujemo da ćemo prodajom iznaći načina prilagoditi se nastaloj situaciji. S druge strane, postoji bojazan dovoljnog izvora materijala, sirovina, a koje su se uvozile u Europu iz Rusije & UA (željezna ruda, nikal..., plin) i neposredno bile dio lanca dobave i nama. Isto tako, tu je problem eksplozije cijena istih, a koji se dogodio uslijed pojave rata, prekinutih lanaca dobave, ali i vjerujemo nastale panike – saznajemo u Omcu.

Poremećeni lanci opskrbe

Jedna od tvrtki koja ima robnu razmjenu s Ruskom Federacijom je i Prostoria d.o.o. - Posebnu pozornost posvećujemo diversifikaciji rizika. Upravo tomu ide u prilog činjenica da prodajemo u preko 60 zemalja svijeta, a tržište nam je podijeljeno na B2B i B2C. Što se tiče robne razmjene s Ruskom Federacijom ista nije znatna i shodno tome, za sada nismo izloženi. Međutim, ta će se kriza svakako odraziti i na naše poslovanje, najviše kroz poremećene lance opskrbe – izjavila je Martina Kobilar Kantoci, članice Uprave Prostorije.

Još članaka iz "Business"

Facebook