Prethodni članak
Sljedeći članak

Branko Greblički Ventek: 'PDV treba svesti na jedinstvenu stopu od 10 %'

Branko Greblički Ventek, potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a i predsjednik Ceha ugostitelja OK KZŽ-a govori o problemima ugostitelja


U studenom prošle godine izvještavali smo našu zagorsku javnost o Kongresu ceha ugostitelja HOK-e koji se održavao u našoj županiji, u Termama Tuhelj.

Uz svu problematiku koja opterećuje poslovanje hrvatskog obrtnika – ugostitelja, na kongresu je bilo najviše riječi o fiskalizaciji, ali i o umanjenoj stopi PDV-a koja je stupila na snagu s 1. siječnjem 2013. godine, kao i sama fiskalizacija. Međutim, obrtnici u ugostiteljstu polvično su zadovoljni novom zakonskom regulativom.

S tim u vezi, razgovarali smo s Brankom Grebličkim Ventekom, poznatim zagorskim ugostiteljem, vlasnikom obiteljskog restorana u Zelenjaku koji je predsjednik Ceha ugostitelja OK KZŽ i potpredsjednik Ceha HOK-e.

Kako su zagorski ugostitelji dočekali  novi zakon o fiskalizaciji?
Ventek: Moram priznati, poznavajući i način na koji se donose zakoni i pravilnici, kad smo u pitanju mi ugostitelji, bio sam skeptik do zadnjeg trenutka primjene diferencirane stope PDV-a na hranu. Nažalost, te slutnje su se i djelomično obistinile, pa mi sada moramo primjenjivati dvije porezne stope. Dakle, 10 % za konzumaciju i usluživanje u ugostiteljskim objektima te 25 % za hranu koja se iznosi van objekta, također za catering u kojem ne vršimo potpunu uslugu.

Dakle, niste u potpunosti zadovoljni?
Ventek: Naravno da ne. To je nelogično i uvelike komplicira naše poslovanje. Uz to govori koliko oni koji su pisali zakon ne poznaju struku i ne uvažavaju naše stavove, a to je u ovom našem društvu ustaljena praksa, pa smo mi ugostitelji kojih u sustavu HOK-e ima oko 15 tisuća konstantno na marginama i tretirani smio kao najveći utajivači poreza. Navest ću samo neke od primjera: pizza koja se poslužuje gostu na stol u ugostiteljskom objektu prodaje se uz stopu poreza od 10 %, dok ista pizza koja se izda gostu za van prodaje se uz stopu od 25 %. Ista stvar vrijedi i za gablece ili pak kavu koju će gost uzeti za vani. Dakle, po neznam koji put se postavlja pitanje, zašto zakonodavac ne piše zakone koji su životni i koji nas kroz naše poslovanje ne dovode u situaciju da smo na keraju prijestupnici. Želimo raditi transparentno poštujući i zakone, da možemo dostojanstveno živjeti od našeg rada. U našoj Županiji ima mnogo malih ugostiteljskih objekata koji jedva preživljavaju, te bi za takve trebalo uvesti paušalni način oporezivanja. Treba uzeti u obzir da se samozapošljavaju, a u protivnom im jer alternativa burza kroz koju sa druge strane opet opterećuju društvo.

I što onda učiniti da se to stanje popravi?
Ventek: Koristim priliku da naglasim kako kroz Ceh ugostitelja HOK-e poduzimamo određene radnje spram Ministarstva financija kako bi se uskladile stope PDV-a. Pred nama ugostiteljima Zagorja, zasigurno je teška godina. Prije svega zbog pada potrošnje, poskupljenja svih energenata te raznih parafiskalnih davanja. Treba reći da je Zagorje perspektivna destinacija i da bi se zato bolje pozicioniralo na turističkom tržištu. Naša su dodatna ulaganja u nove sadržaje obogaćivanje ponude, a to je u ovoj situaciji teško. Stoga je veliki poticaj Hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu jedinstvena stopa od 10 % PDV-a koju u Europskoj uniji imaju doslovno sve turističke zemlje i na što smo upućivali godinama - naglasio je Branko Greblički Ventek, dodajući kako najviše zasluge ima ministar i ministarstvo turizma koje je prepoznalo srž problema. U tijeku je i pred samim krajem izrada strategije Hrvatskog turizma, što govori da se uvažavanjem struke i svih relevantnih čimbenika, jedino možemo dati dodanu vrijednost hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu.

Još članaka iz "Business"

Facebook