Prethodni članak
Sljedeći članak

Branko Greblički Ventek: 'PDV treba svesti na jedinstvenu stopu od 10 %'

Branko Greblički Ventek, potpredsjednik Ceha ugostitelja HOK-a i predsjednik Ceha ugostitelja OK KZŽ-a govori o problemima ugostitelja


U studenom prošle godine izvještavali smo našu zagorsku javnost o Kongresu ceha ugostitelja HOK-e koji se održavao u našoj županiji, u Termama Tuhelj.

Uz svu problematiku koja opterećuje poslovanje hrvatskog obrtnika – ugostitelja, na kongresu je bilo najviše riječi o fiskalizaciji, ali i o umanjenoj stopi PDV-a koja je stupila na snagu s 1. siječnjem 2013. godine, kao i sama fiskalizacija. Međutim, obrtnici u ugostiteljstu polvično su zadovoljni novom zakonskom regulativom.

S tim u vezi, razgovarali smo s Brankom Grebličkim Ventekom, poznatim zagorskim ugostiteljem, vlasnikom obiteljskog restorana u Zelenjaku koji je predsjednik Ceha ugostitelja OK KZŽ i potpredsjednik Ceha HOK-e.

Kako su zagorski ugostitelji dočekali  novi zakon o fiskalizaciji?
Ventek: Moram priznati, poznavajući i način na koji se donose zakoni i pravilnici, kad smo u pitanju mi ugostitelji, bio sam skeptik do zadnjeg trenutka primjene diferencirane stope PDV-a na hranu. Nažalost, te slutnje su se i djelomično obistinile, pa mi sada moramo primjenjivati dvije porezne stope. Dakle, 10 % za konzumaciju i usluživanje u ugostiteljskim objektima te 25 % za hranu koja se iznosi van objekta, također za catering u kojem ne vršimo potpunu uslugu.

Dakle, niste u potpunosti zadovoljni?
Ventek: Naravno da ne. To je nelogično i uvelike komplicira naše poslovanje. Uz to govori koliko oni koji su pisali zakon ne poznaju struku i ne uvažavaju naše stavove, a to je u ovom našem društvu ustaljena praksa, pa smo mi ugostitelji kojih u sustavu HOK-e ima oko 15 tisuća konstantno na marginama i tretirani smio kao najveći utajivači poreza. Navest ću samo neke od primjera: pizza koja se poslužuje gostu na stol u ugostiteljskom objektu prodaje se uz stopu poreza od 10 %, dok ista pizza koja se izda gostu za van prodaje se uz stopu od 25 %. Ista stvar vrijedi i za gablece ili pak kavu koju će gost uzeti za vani. Dakle, po neznam koji put se postavlja pitanje, zašto zakonodavac ne piše zakone koji su životni i koji nas kroz naše poslovanje ne dovode u situaciju da smo na keraju prijestupnici. Želimo raditi transparentno poštujući i zakone, da možemo dostojanstveno živjeti od našeg rada. U našoj Županiji ima mnogo malih ugostiteljskih objekata koji jedva preživljavaju, te bi za takve trebalo uvesti paušalni način oporezivanja. Treba uzeti u obzir da se samozapošljavaju, a u protivnom im jer alternativa burza kroz koju sa druge strane opet opterećuju društvo.

I što onda učiniti da se to stanje popravi?
Ventek: Koristim priliku da naglasim kako kroz Ceh ugostitelja HOK-e poduzimamo određene radnje spram Ministarstva financija kako bi se uskladile stope PDV-a. Pred nama ugostiteljima Zagorja, zasigurno je teška godina. Prije svega zbog pada potrošnje, poskupljenja svih energenata te raznih parafiskalnih davanja. Treba reći da je Zagorje perspektivna destinacija i da bi se zato bolje pozicioniralo na turističkom tržištu. Naša su dodatna ulaganja u nove sadržaje obogaćivanje ponude, a to je u ovoj situaciji teško. Stoga je veliki poticaj Hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu jedinstvena stopa od 10 % PDV-a koju u Europskoj uniji imaju doslovno sve turističke zemlje i na što smo upućivali godinama - naglasio je Branko Greblički Ventek, dodajući kako najviše zasluge ima ministar i ministarstvo turizma koje je prepoznalo srž problema. U tijeku je i pred samim krajem izrada strategije Hrvatskog turizma, što govori da se uvažavanjem struke i svih relevantnih čimbenika, jedino možemo dati dodanu vrijednost hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu.

Još članaka iz "Business"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program